Monday, March 24, 2008

Μαριάνθη Σοντάκη: «Τα φώτα της σκηνής μετρούν για μένα. Όχι της δημοσιότητας»

Πίνουμε τον καφέ μας με φόντο την πολύβουη οδό Πειραιώς, στο καφέ του Bios, εκεί όπου πέντε βράδια την εβδομάδα η Μαριάνθη Σοντάκη βάζει το κοστούμι του «Ορλάντο» και βγαίνει στη σκηνή πάνω σε πατίνια (!) για να αφηγηθεί την παράδοξη ιστορία του μοναχικού ήρωα της Βιρτζίνια Γουλφ, με «συνοδοιπόρο» της τον συνθέτη και κιθαρίστα Αντώνη Μιτζέλο. «Ο Ορλάντο αλλάζει εποχές και τόπους, κάνει ένα μακρύ ταξίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας και αποκαλύπτει την ουσία της αιώνιας πάλης των δύο φύλων. Είναι ένα πλάσμα ανδρόγυνο -η παγκόσμια ψυχή- κι αυτό με ιντριγκάρει περισσότερο σ' αυτό το έργο», λέει η ηθοποιός που μετράει φέτος 19 χρόνια στο χώρο, χωρίς τηλεοπτικές πόζες και life-style εξάρσεις αλλά και χωρίς καμία διάθεση απολογισμού πεπραγμένων. Αυτό το ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή. «Ποτέ δεν μπαίνω σ' αυτή τη διαδικασία. Ισως δεν θέλω να συνειδητοποιώ το χρόνο που περνάει. Με βαραίνουν τέτοιες σκέψεις…»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της την ηθοποιία ονειρευόταν. «Απλώς, από το ξεκίνημά μου μέχρι σήμερα, οι στόχοι μου αναπόφευκτα άλλαξαν. Οταν ήμουν πιτσιρίκα, έβλεπα τη λαμπερή πλευρά του θεάτρου, θαύμαζα τους σταρ της εποχής, ήθελα να μοιάσω στην Αλίκη Βουγιουκλάκη! Τώρα πια κάνω διαφορετικά ταξίδια, πιο περίεργα, με κόστος. Η λάμψη δεν με θαμπώνει πια.» Στην παλιά της γειτονιά πηγαίνει συχνά... [ Η ηθοποιός Μαριάνθη Σοντάκη «συναντά» φέτος στη σκηνή του Bios τον «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ...]

Info: «Ορλάντο», δραματοποιημένο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Παίζει η Μαριάνθη Σοντάκη. Η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά από τον Αντώνη Μιτζέλο. Bios (Πειραιώς 84, 210-34.25.335).

Aπό την Tασούλα Επτακοίλη, Πηγή: Περιοδικό «Κ»

No comments: