Wednesday, March 26, 2008

Θεατρικά βραβεία στη νέα γενιά

Υποψήφια με δύο ρόλους (Ηλέκτρα, Ερωτευμένη Νεκρή) και φαβορί για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» είναι η Στεφανία Γουλιώτη (φωτογραφία από την «Ηλέκτρα
Για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού και νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την περασμένη σεζόν, τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη», θα απονεμηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10).

Οι πέντε υποψήφιοι για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι οι:
  1. Προμηθέας Αλειφερόπουλος (για την παράσταση ...Με τη σιωπή του Αλεχάντρο Κασόνα, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, θ. Βεάκη).
  2. Θανάσης Αλευράς (για τους Ηρωες της Ελένης Γκασούκα, σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα, θ. Μικρό Παλλάς).
  3. Νικόλας Παπαγιάννης (για την Ερωτευμένη Νεκρή του Τεοφίλ Γκοτιέ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Αμφι-Θέατρο).
  4. Ευθύμης Παπαδημητρίου (για το Μόνο την αλήθεια Ι» των Βασίλη Μαυρογεωργίου-Μαρίας Φιλίνη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, Θέατρο του Νέου Κόσμου).
  5. Ομηρος Πουλάκης (για το Καθόλου Καλά της Ούρσουλα Ράνη Σάρμα, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Θέατρο του Νέου Κόσμου).
Οι τέσσερις υποψήφιες για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» είναι οι:
  1. Στεφανία Γουλιώτη (για το ρόλο της Ηλέκτρας στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν στην Επίδαυρο και το ρόλο της Κλαριμόντ στην Ερωτευμένη Νεκρή του Γκοτιέ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Αμφι-Θέατρο).
  2. Ελίνα Μάλαμα (για τα Εφτά κουτιά της Πανδώρας του Βασίλη Ζιώγα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, Αμφι-Θέατρο).
  3. Λουκία Μιχαλοπούλου (για το Σας αρέσει ο Μπραμς» της Μάρως Δούκα στην παράσταση «Μπλε μελαγχολία», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, Ανοιχτό Θέατρο).
  4. Ιωάννα Παππά (για την παράσταση Η Κοιμωμένη ξύπνησε των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, θ. Μικρή Πόρτα).
Τα βραβεία «Χορν» και «Μερκούρη» είναι ετήσια, χρηματικά και επαμειβόμενα. Τα θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και τα χρηματοδοτούν ο Γιάννης Χορν («Δημήτρης Χορν») και το «Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη» («Μελίνα Μερκούρη»). Το «Μελίνα Μερκούρη» (απονέμεται για δεύτερη χρονιά φέτος) συνοδεύεται από την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, ενώ το «Δημήτρης Χορν» (για όγδοη χρονιά φέτος) από τον σταυρό που φορούσε ο ηθοποιός. Κάθε χρόνο παραδίδονται από τον έναν βραβευμένο στον άλλο συνοδευόμενα από περγαμηνή. Την επιτροπή των βραβείων απαρτίζουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.

No comments: