Friday, March 28, 2008

Θεατρικά κείμενα απ’ όλο τον κόσμο σε πρώτη ανάγνωση

Φόρουμ σύγχρονης δραματουργίας

Μετά την επιτυχία του «Αναλογίου Ξένων Θεατρικών Έργων» που διοργάνωσε πέρυσι, το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου με τη συμβολή φέτος του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μετάφρασης με έδρα την Εθνική Σκηνή της Ορλεάνης στη Γαλλία ετοιμάζει τριήμερο φόρουμ σύγχρονων θεατρικών κειμένων απ’ όλο τον κόσμο σε πρώτη ανάγνωση.

Απώτερος στόχος αυτής της δράσης είναι η συνεχής ενημέρωση των Ελλήνων επαγγελματιών του θεάτρου και του κοινού για τη σύγχρονη παραγωγή της παγκόσμιας δραματουργίας.

Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Απριλίου 2008 στον πολυχώρο BIOS, ο οποίος παραχωρείται ευγενικά γι’ αυτό το σκοπό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στα ελληνικά, έργα συγγραφέων που διαμορφώνουν το ευρωπαϊκό δραματουργικό στίγμα της τελευταίας δεκαετίας: Jean-Luc Lagarce (Οι κανόνες του σαβουάρ-βιβρ στη σύγχρονη κοινωνία), Olivier Py (Επιστολή στους νέους ηθοποιούς), Jon Fosse (Παραλλαγές θανάτου), Biljiana Srbljanovic (Ακρίδες), Juan Mayorga (Himmelweg – Ο δρόμος για τον ουρανό), Rodrigo Garcia (Μπόρχες). Θα παρουσιαστούν επίσης και έργα λιγότερο γνωστών, οι οποίοι έχουν ωστόσο αποσπάσει το ενδιαφέρον του κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Spiro Scimone (Μπαρ), Giannina Carbunariu (Κεμπάπ), Antonio Fernandes Lera (Καυτό μολύβι) και Fernando Renjifo (Ρέκβιεμ)…

Το ελληνικό κοινό θα έχει εξάλλου την ευκαιρία να γνωρίσει δύο σημαντικούς γαλλόφωνους Kαναδούς δραματουργούς, τον Larry Tremblay (Το τσεκούρι) και τον Michel-Marc Bouchard (Ο ζωγράφος των μαντόνων).

Kατά την τρίτη μέρα της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο σύγχρονο ισπανόφωνο θέατρο με έμφαση στη λατινοαμερικάνικη δραματουργία που θα εκπροσωπηθεί από καταξιωμένους συγγραφείς τεσσάρων διαφορετικών χωρών, τον Sergio Blanco από την Ουρουγουάη (Slaughter), ο οποίος και θα παραστεί στην ανάγνωση, τον Rodrigo Garcia από την Αργεντινή, τον Gustavo Ott από την Βενεζουέλα (Τρυφερή μολότωφ) και τον Reinaldo Montero από την Κούβα (Απελπισμένοι).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

No comments: