Thursday, March 6, 2008

«Η ανταλλαγή» - «Λεωφορείο ο Πόθος» - «Το φιόρο του Λεβάντε» - «Ο τοίχος στη μέση» - «Ιππότα Φηρ... κοιμάσαι;» - «Αmor y Μuerte»



Η Ομάδα Κυανούς Λέων παρουσιάζει το έργο του Πολ Κλοντέλ Η ανταλλαγή στο θέατρο Μεταξουργείο. Ο Κλωντέλ πραγματεύεται την έννοια της αγάπης και της εξαγοράς της. Παρουσιάζει το παράλογο της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της παράδοξης σχέσης του ατόμου με τις βαθύτερες επιθυμίες του. Με τον ιδιαίτερο ποιητικό του λόγο αγγίζει το θέμα της αγάπης, της προδοσίας, της διαφθοράς και τα αντιφατικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, όπως η σκληρότητα, η πίστη, η αλαζονεία. Το παρουσιαζόμενο κείμενο είναι διασκευαστική συρραφή των δύο εκδοχών του έργου «Η ανταλλαγή». Οι δύο εκδοχές γράφτηκαν με διαφορά 51 χρόνων. Η πρώτη το 1890, όταν ο συγγραφέας ήταν 25 ετών και η δεύτερη το 1944, όταν ο Κλωντέλ ήταν 76 ετών. Τη μετάφραση και συρραφή του αρχικού υλικού έκανε η Γαλήνη Λυμπεροπούλου, με τη βοήθεια της ομάδας. Η σκηνοθεσία είναι των Γαλήνης Λυμπεροπούλου και Γεωργίας Τσαγκαράκη, σκηνικά Αντώνης Μιχαηλίδης, κοστούμια Χαρά Λυμπεροπούλου, και παίζουν οι Γρηγόρης Γαλάτης, Κώστας Παπακωνσταντίνου και οι σκηνοθέτιδες. Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, πληροφορίες στο τηλ. 210 5234.382. Ωρα έναρξης: 21.00.
Στο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς Λεωφορείο ο Πόθος βασίζεται η παράσταση που παρουσιάζει το Θέατρο Δωματίου στο Θέατρο Σφενδόνη. Η σκηνοθεσία είναι της Αντζελας Μπρούσκου και παίζουν οι ηθοποιοί Ολια Λαζαρίδου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Στάνκογλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κώστας Κουρτάρας. Μακρή 4, Μακρυγιάννη, πληροφορίες στο τηλ. 210 9246.692. Ωρα έναρξης: 21.00.
Το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου Το φιόρο του Λεβάντε παρουσιάζεται στο θέατρο Ανεσις. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Χάρης Σώζος, Χριστίνα Αλεξανιάν, Ευαγγελία Μουμούρη κ.ά. Κηφισιάς 14, Αμπελόκηποι, πληροφορίες στο τηλ. 210 7707.227. Ωρα έναρξης: 21.00.
Ο τοίχος στη μέση του Βασίλη Ρίσβα παρουσιάζεται από τις 13 του μήνα στην Άλλη Σκηνή, στο Θέατρο της Ημέρας (Μπλε Σκηνή), σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετράκη. Το έργο προσπαθεί να δώσει απάντηση σε ερωτήματα όπως πόσο γνωρίζουμε τον άλλον. Αυτόν που ζει στο απέναντι σπίτι, ή στο διπλανό διαμέρισμα, ή ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Μας ενδιαφέρει να τον μάθουμε ή μας συμφέρει να αγνοούμε την ύπαρξή του; Παίζουν: Μπάμπης Αλατζάς, Τζένη Καλλέργη.
Στο Θέατρο της Άνοιξης (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο) παρουσιάζεται το έργο του Γιάννη Μαργαρίτη Ιππότα Φηρ... κοιμάσαι;, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Νίκος Βασιλάκης, Χρυσάνθη Δούζη, Βίκυ Κουκούτση, Νίκος Σταθόπουλος και Βασίλης Χατζηδημητράκης.
Η Πέμη Ζούνη σκηνοθετεί και συμμετέχει από την οθόνη μιλώντας, χορεύοντας και συνδέοντας τις σκηνές στην παραγωγή Αmor y Μuerte στο Εl Βandoneon. Θεατρικές σκηνές Ελλήνων και ξένων συγγραφέων (Εβίτα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Όπερα της πεντάρας, Ματωμένος γάμος, Επικίνδυνες σχέσεις, Καλιγούλας) ζωντανεύουν με σημείο αναφοράς το Μπουένος Αϊρες και πρωταγωνιστή το τανγκό. Ο Κωνσταντίνος Φάμης, η Άννα-Έλενα, η Ποθητή Σταυρινούδη δοκιμάζουν επτά διαφορετικούς χαρακτήρες πλαισιούμενοι από τέσσερα ζευγάρια επαγγελματιών χορευτών.

No comments: