Monday, March 3, 2008

"Ριζοσπάστη"... αποκόμματα



«Μανδραγόρας» στο «Θέατρο Νέου Κόσμου»
Την κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλι «Μανδραγόρας» θα ανεβάσει (5/3) στο δώμα του το «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Η μετάφραση είναι της ποιήτριας Τζένης Μαστοράκη, η σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη (σε συνεργασία με την χορογράφο Σταυρούλα Σιάμου), τα σκηνικά - κοστούμια της Ολυμπίας Σιδερίδου, η μουσική του Σταύρου Γασπαρινάτου, οι φωτισμοί του Χρήστου Τσαμπά. Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώργος Γάλλος, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Λάρκου, Παντελής Δεντάκης. Ο «δαιμόνιος» διανοητής της Αναγέννησης, πολυπράγμων περί την πολιτική και συγγραφέας του «Ηγεμόνα», Μακιαβέλι, χρησιμοποιώντας την παραφημολογία ότι το βοτάνι Μανδραγόρας είναι θαυματουργό ελιξίριο σεξουαλικότητας και γονιμότητας, αποκαλύπτει τα ερωτικά ήθη της εποχής του και σαρκάζει κάθε λογής φαύλους, βλακώδεις, γέροντες και νεαρούς ερωτύλους, που ανταγωνίζονται λαχταρώντας να συνερευθούν με μια νέα, όμορφη και ενάρετη γυναίκα.
Γιορτάζοντας τα 30 χρόνια του, το «Θέατρο της Κούκλας» παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις του. Αρχή με τους «Αδέσποτους», μία από τις καλύτερες παραστάσεις του Τάκη Σαρρή, ο οποίος μόνος, για πάνω από μία ώρα, δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ενσαρκώνοντας ένα ρακοσυλλέκτη που από το «τίποτα» φτιάχνει έναν κόσμο ονείρου. Η παράσταση, που απευθύνεται σε μεγάλους και παιδιά ( πάνω από 7 χρόνων), θα παίζεται κάθε Σάββατο (9.15 μ.μ.) το Μάρτη και Απρίλη, στο χώρο του «Θεάτρου της Κούκλας» (Ψαρουδάκη 34, Κάτω Πατήσια, τηλέφωνο 210.8323.714).
Στο θέατρο του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει την κωμωδία «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Θανάση Θεολόγη, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Σαριδάκη. Παίζουν: Μαρίνα Γαζετά, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιάννης Καλαβριανός, Αντώνης Ραμπαούνης, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Ελίζα Τσοπουρίδου. Το έργο σατιρίζει την υποκρισία, την ηθική και κοινωνική κατάπτωση, το «θεό» της σύγχρονης κοινωνίας - το χρήμα - που γεννά την πλεονεξία, την απληστία, τη βουλιμία.
Η ομάδα Per-Theater-Formance παρουσιάζει (7/2-30/3) στη «Θύρα Τέχνης» (Σαρρή 14, Ψυρρή, τηλ.210 3314422) το δρώμενο «Στους Dada θα άρεσε μια νύχτα σαν κι αυτή», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη. Η παράσταση αφορά στο παράλογο και παράδοξο πνεύμα του κινήματος Νταντά και τα προσφιλή του θέματα «Ταυτότητα» και «Χάος», στη σημερινή εποχή. Εικαστικά έργα, μανιφέστα, ποιήματα, διάλογοι των Dada και των ηθοποιών συνθέτουν ένα μείγμα κουζίνας και θεάτρου. Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Σταθουλοπούλου. Σκηνικά Παύλος Καπάλας. Παίζουν: Γιώργος Βρόντος, Βάσω Πολυμένη, Θοδωρής Σμέρος, Αντζελα Χριστοφίλου.
Η θεατρική ομάδα «Hot Spot» παρουσιάζει (3/3-15/4) το έργο του Στέφεν Μπιν «Το κουτί της λήθης» στο «Bios». Πρόκειται επίσης για μονόπρακτο του θεάτρου του παραλόγου, που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου (2007) διασκευασμένο σε ταινία μικρού μήκους. Ενας άνδρας, σε παγκάκι πάρκου, διαβάζει εφημερίδα, όταν μια γυναίκα αφήνει στο παγκάκι ένα κουτί με άγνωστο περιεχόμενο και οδηγίες, «να μην πειραχτεί καθόλου». Τότε εμφανίζονται ετερόκλητοι χαρακτήρες που πιθανολογούν περί του περιεχομένου του κουτιού. Μετάφραση: Ελισάβετ Σχοινά - Κώστας Τσάχρας. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσάχρας. Κοστούμια: Ελισάβετ Σχοινά. Σκηνικά: Νίκη Τσάχρα. Παίζουν: Κώστας Τσάχρας, Γιώργος Γαρνάβος, Ιπποκράτης Τροβάς, Νίκος Αποστολίδης, Ευαγγελία Αλεξανδρή.

No comments: