Saturday, March 8, 2008

ΑΝΕΚΔΟΤΟΣ ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


Ανέκδοτα μυθιστορήματα και διηγήματα του Αρθουρ Μίλερ, τα οποία αποκαλύπτουν πολλά για έναν από τους σημαντικότερους δραματουργούς του 20ού αιώνα, ήρθαν στο φως. Στις δακτυλογραφημένες αλλά και στις χειρόγραφες σελίδες, ο συγγραφέας επιτίθεται στον άδικο αμερικανικό ρατσισμό πολύ προτού τα κινήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων αναλάβουν δράση. Επίσης, δίνουν στοιχεία για τον Μίλερ και την πρώτη του σύζυγο Μαίρη Σλέιτερι [Mary Slattery], την οποία εγκατέλειψε για τη Μέριλιν Μονρόε [Marilyn Monroe].
Τα γραπτά, τα οποία χρονολογούνται πολύ πριν από τον καταγγελτικό για το αμερικανικό όνειρο «Θάνατο του εμποράκου», αποτελούν μέρος της κληρονομιάς που ο Μίλερ άφησε λίγο πριν από τον θάνατό του στον επιφανή μελετητή και συγγραφέα Κρίστοφερ Μπίγκσμπι [Christopher Bigsby]. Ο Μίλερ δεν επέτρεπε σε κανέναν να δει αυτά τα γραπτά και ανησυχούσε για τους βιογράφους που θα ασχολούνταν με την κουτσομπολίστικη πλευρά της ζωής του. Εκτιμούσε ιδιαιτέρως όμως τον Μπίγκσμπι και συνήθιζε να του στέλνει αντίγραφα των έργων του, ζητώντας τη γνώμη του.
Ο Μίλερ άνοιξε το προσωπικό του αρχείο όταν ανακάλυψε ότι ο καθηγητής ήθελε να γράψει τη βιογραφία του. Το βιβλίο με τίτλο «Αρθουρ Μίλερ: Η οριστική βιογραφία» [Arthur Miller: The Definitive Biography] θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τον εκδοτικό οίκο Weidenfeld & Νicolson. Η βιογραφία θα περιλαμβάνει και δύο ανέκδοτα έργα από τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, καθώς και πέντε διηγήματα από το 1938 ως το 1940. Οι ιστορίες αυτές είχαν απορριφθεί από περιοδικά… [συνέχεια: Το Βήμα, 8/3/2008]

No comments: