Saturday, March 8, 2008

ΤΟ ΓΑΛΑ: ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Ο καθηγητής που θριάμβευσε στο θέατρο: η πένα του στοχεύει στην ανθρώπινη ψυχή και εμπνέεται από τον κόσμο όπου ζει
Ηρωες πάνω σε μια λεπτή γραμμή
Ο συγγραφέας του θεατρικού «Το γάλα» Βασίλης Κατσικονούρης μιλάει για την επιτυχία και το νεοελληνικό έργο


Φωτογραφία
«Το γάλα» επί σκηνής από δύο διαφορετικούς σκηνοθέτες και θιάσους. Αριστερά, η Μάνια Παπαδημητρίου με τον Γιάννο Περλέγκα στο θέατρο Χώρα όπου ανέβηκε η παράσταση το 2006 σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Δεξιά, η Αννα Βαγενά με τους Στέφανο Κοσμίδη (αριστερά) και Αλέξανδρο Μπαλαμώτη στην παράσταση που σκηνοθετεί η πρωταγωνίστρια και πρωτοανέβηκε στο θέατρο Μεταξουργείο, ενώ τώρα συνεχίζεται επίσης με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου
«Αν βραβευθεί ένα έργο σου, οι άνθρωποι αναγκάζονται να σε διαβάσουν». Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Βασίλης Κατσικονούρης, ο θεατρικός συγγραφέας που από το 2006 με «Το γάλα» γνωρίζει μια διαρκή επιτυχία, μια επιτυχία που δεν διασταυρώνεται συχνά με το νεοελληνικό θεατρικό έργο.
Ηταν ο Νίκος Μαστοράκης που ανέβασε «Το γάλα» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διανομή (Μάνια Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Παπαστεφανάκη) το 2006. Με επίκεντρο τον μετανάστη αλλά και τον διαφορετικό, τον ψυχικά άρρωστο, ο Κατσικονούρης έπλεξε μια ιστορία με συναίσθημα, βίαια ξεσπάσματα και μια μάνα να προσπαθεί να κρατηθεί όρθια - σε τεντωμένο σχοινί. Η παράσταση πήρε παράταση και τη σεζόν 2006-2007, ενώ οι λίστες αναμονής στοιβάζονταν στο ταμείο του θεάτρου Χώρα... [Μυρτώ Λοβέρδου, To B;hma, 8/3/2008].

No comments: