Saturday, October 13, 2007

Θεατρική χρονιά 2007-2008

Τρίζει το σανίδι των αθηναϊκών σκηνών από τις 250 προγραμματισμένες παραγωγές της σεζόν Χρονιά ρωσικού θεάτρου και τραγωδίας, γράφει η Έλενα Δ. Χατζηιωάννου (Τα Νέα, 6.10.07).
Στρίντμπεργκ Δεσποινίς Τζούλια από την Νικαίτη Κοντούρη στο Απλό Θέατρο και από τον Θόδωρο Τερζόπουλο, στο Άττις. Εγκλήματα και εγκλήματα με Καραμπέτη- Χατζησάββα, στο Προσκήνιο και ο Πατέρας με τον Θανάση Παπαγεωργίου στη Στοά.
Σέξπιρ: Η Τρικυμία από τον Νίκο Χατζόπουλο, στο Εθνικό, το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας στο Ανοιχτό Θέατρο από τον Γιώργο Μιχαηλίδη και ο Έμπορος της Βενετίας από τον Γιώργο Μεσσάλα.
Ίψεν Ιωάννης Γαβριήλ Μπόργκμαν ανεβαίνει από τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στο Άλμα με τους Γιώργο Μοσχίδη, Κατερίνα Μαραγκού, Φιλαρέτη Κομνηνού. Τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου ανεβάζει ο Θωμάς Μοσχόπουλος με τους Ξένια Καλογεροπούλου, Άννα Μάσχα, Χρήστο Λούλη στο Αμόρε. Ο Μανδραγόρας του Μακιαβέλι ανεβαίνει από τον Παντελή Δεντάκη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί το κείμενο του Ρεμπό Μια εποχή στην Κόλαση σε σκηνοθεσία Θάνου Αναστόπουλου. Υπάρχει και δεύτερη παράσταση Ρεμπό που θα παρουσιάσει η Έφη Θεοδώρου στο υπό ανακαίνιση Εθνικό θέατρο, ενώ την ποιητική Θαλασσινή ωδή του Πεσόα μεταφέρει στη Σφενδόνη ο Βίκος Ναχμίας Ο Τσέχοφ, παρουσιάζεται με τρία έργα του σε τέσσερα θέατρα. Ο Βυσσινόκηπος σε δύο σκηνικές εκδοχές, από τον Περικλή Μουστάκη και από τον Σπύρο Ευαγγελάτο, Ο θείος Βάνιας, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη και Τρεις αδελφές, σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
Έχουμε δύο θεατρικές προσαρμογές έργων του Ντοστογιέφσκι, την Ήμερη που μετέφρασε σκηνοθέτησε και όπου θα παίξει ο Λευτέρης Βογιατζής και την επανάληψη του Ηλίθιου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Επίσης δύο έργα του Μαξίμ Γκόρκι. Τη Βάσα, σε σκηνοθεσία Λιβαθινού, με την Μπέτυ Αρβανίτη στο Πράξη και τον Βυθό σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη στο Εθνικό. Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί την Οικογενειακή υπόθεση του Οστρόφσκι και η Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου το Οξυγόνο του Βιριπάεφ στο Αμόρε. Η Μάρθα Φριτζήλα ανεβάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, του Νικολάι Λέσκοφ. Στο Εθνικό η Ελένη Μποζά σκηνοθετεί του Παίκτες του Γκόγκολ και η Κατερίνα Ευαγγελάτου την Πλαστελίνη του Βασίλι Σιγκαριοφ.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Διονυσίου Σολωμού η Γυναίκα της Ζάκυθος σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη και οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Δύο έργα του Ξενόπουλου, η Ραχήλ στο Εθνικό και Το φιόρο του Λεβάντε με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, δύο έργα του Παντελή Χορν, το Μελτεμάκι και η Φλαντρώ , αλλά και το Αμάρτημα της μητρός μου του Βιζυηνού, με τον Ηλία Λογοθέτη. Ενώ η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Καμπανέλλη και Ο ουρανός κατακόκκινος της Αναγνωστάκη κάνουν τη γέφυρα με τη νέα φουρνιά συγγραφέων.
Άκης Δήμου με τρία: Η νύχτα των μυστικών στο Εθνικό, Η αναγνώριση στο Αγγέλων βήμα και Το αίμα που μαράθηκε από την ομάδα Όχι παίζουμε . Με δύο έργα κάνει την εμφάνισή της ως συγγραφέας η ηθοποιός Λένα Κιτσοπούλου: με τις Νυχτερίδες στο Βios και με Το πράσινό μου φουστανάκι στη Β΄ σκηνή του θεάτρου Πράξη, όπου θα παρουσιαστεί και Η τελευταία Μάρθα του Αλέξη Σταμάτη. Ο Δήμος Αβδελιώδης προσάρμοσε θεατρικά το κλασικό έργο του Θεάτρου Σκιών Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος όφις και ο Λαέρτης Βασιλείου έγραψε το Ένας στους Δέκα, με Αλβανούς μετανάστες, που παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ακόμα: Ιnoubliable του Βασίλη Χριστοφιλάκη, Lonely Τunes των Μ. Μεττή- Ν. Στραβοπόδη, Μόνο την αλήθεια- Β΄ μέρος του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Το Λειωμένο βούτυρο του Σάκη Σερέφα, Βossa Νova του Κωνσταντίνου Ρήγου και Στάλιν,μια συζήτηση για το ελληνικό θέατρο των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλα Καραζήση ανεβαίνουν στο Εθνικό. Φωτιά και νερό της Χρύσας Σπηλιώτη, στο θέατρο Άλμα. Αμερικανός στο κεφάλι του Γιώργου Αρμένη, στο θέατρό του. Το Τυφλό σημείο του ηθοποιού Γιάννη Μαυριτσάκη και Ο δρόμος του Φίλιππου Φιλίππου στο θέατρο Πορεία. Αυστηρώς ακατάλληλο του Θανάση Τσιρτσαβή, στο θέατρο της Ζωής Λάσκαρη. Η Πόλις του Ευδόκιμου Τσολακίδη στο Θέατρο των Αλλαγών. Το νερό γνωρίζει του Δημήτρη Τσεκούρα, στο Βios. Η Τάρτα φράουλα του Μηνά Βιντιάδη, στο Ανοιχτό. Συνοδός για δύσκολους καιρούς του Χριστόφορου Χριστοφή, στο Τόπος Αλλού. Τα έργα Χιόνι στο στόμα του Δημήτρη Καρατζά, Χωρίς εσένα του Πολυχρόνη Κουτσάκη και Cultural CV του Όθωνα Λαμπρόπουλου στις Δοκιμές του Αμόρε. Το σπιρτόκουτο του του Γιάννη Οικονομίδη στο Μέλι. Το παιδί μέσα μου του Στέφανου Κακαβούλη και το Όταν είδατο 100% τέλειο κορίτσι για μένα της Γεωργίας Μαυραγάνη, στο Επί Κολωνώ. Έγκλημα στη Νegro Μikelle των Παπαγεωργίου- Ριζοπούλου και Το τέλος του καλοκαιριού του Γιώργου Ηλιόπουλου στον Φούρνο. Ενώ με δύο έργα Οι συνέπειες της παλιάς ιστορίας και Βοϊδάγγελοι δίνει το «παρών» ο Γιάννης Σολδάτος. κ.λπ. κ.λπ.


No comments: