Friday, October 12, 2007

"Έφυγε" ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης


«Εφυγε» σε ηλικία ογδόντα ενός ετών ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης. Ήταν αγαπητός, εξαιρετικός άνθρωπος και καλλιτέχνης, αφοσιωμένος στο λαό, ένα δημοκράτης που δεν έβαλε νερό στο κρασί του. Αγάπησε τον τόπο του και γι' αυτό έβαλε την τέχνη του στην υπηρεσία του λαού. Πριν λίγο καιρό είχαμε συναντηθεί στο τρόλει, στην οδό Βασ. Σοφίας. Όσο προλάβαμε, μιλήσαμε για τα παλιά - εννοώ τον καιρό που είχαμε γνωριστεί στο περιοδικό "Θέατρο" του Κώστα Νίτσου. Θυμόμαστε ότι είχε στείλει την περίφημη επιστολή του για το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης που ρήμαζε στα ερείπια και την αδιαφορία των Τριπολιτσιωτών και της Πολιτείας. Και τότε πήρε μια πρωτοβουλία ο Νίτσος μέσα από τις σελίδες του περιοδικού... Συμφωνήσαμε να βρεθούμε, να πιούμε καφέ και να μιλήσουμε για τη θεατρική του ιστορία, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ...
Δημιουργός του θεατρικού συγκροτήματος «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες», ο Φ. Ταξιάρχης χάραξε τη δική του, σημαντική πορεία στο ελληνικό θέατρο.

Γεννημένος το 1926, ο Φ. Ταξιάρχης είχε ενεργή συμμετοχή στην Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει από φυματίωση εξαιτίας των κακουχιών και των διώξεων. Το 1947-1948 φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση το 1951, στον ρόλο του Κινησία στη «Λυσιστράτη», με την Κυβέλη στον ομώνυμο ρόλο.

Ακολούθησαν συνεργασίες με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη σε κύριους ρόλους, ενώ από το 1958 έως το 1962 διετέλεσε πρωταγωνιστικό στέλεχος στην πρώτη περιοδεία του Πειραϊκού Θεάτρου Δημ. Ροντήρη στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος του πρώτου στην Ελλάδα εταιρικού θιάσου «Αρμα Θεάτρου», ενώ μετά τη δικτατορία είχε την πρωτοβουλία για την κίνηση ανασύστασης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.).

Το 1975 ίδρυσε με ομάδα νεώτερων ηθοποιών τον Εταιρικό Θίασο «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες» παρουσιάζοντας συνολικά 15 άπαικτα έργα από τη νεοελληνική θεατρική παραγωγή. Ελαβε πολλές διακρίσεις, ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Μαθητής ακόμα της Δραματικής Σχολής είχε συνεργαστεί σε πολλές εκπομπές θεάτρου, λόγου και τέχνης στο ραδιόφωνο, ενώ έλαβε μέρος και σε αρκετές κινηματογραφκές ταινίες. Εντονη ήταν επίσης η συμμετοχή του στους επαγγελματικούς αγώνες του κλάδου του και εκλέχτηκε αρκετές φορές μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Η.

Σχετικό ρεπορτάζ: Φοίβος Ταξιάρχης. "Έφυγε" χτες όρθιος και Συλληπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ (Ριζοσπάστης), Πέθανε ο ηθοποιός Φ. Ταξιάρχης (Η Καθημερινή), Αγωνιστής στη ζωή και στη σκηνή (Ελευθεροτυπία), "Έφυγε" ο Φοίβος Ταξιάρχης (Ναυτεμπορική).... Φοίβος Ταξιάρχης. Αγωνιστής στη σκηνή και τη ζωή (Γράφει η Σοφία Αδαμίδου, Ριζοσπάστης)

No comments: