Wednesday, July 8, 2015

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Τραγικού


Γιώργος Κουρουπός
Γιώργος Κουρουπός
Η Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, ανανεώνουν το ραντεβού τους με το ελληνικό μουσικό θέατρο παρουσιάζοντας δύο δραματικά έργα του Γιώργου Κουρουπού. Οι όπερες δωματίου Πυλάδης και Ιοκάστη παρουσιάζονται, σήμερα, στο χώρο της Πειραιώς 260 (Η).Με αφετηρία τις περιπέτειες δύο αρχετυπικών ηρωίδων, της Ηλέκτρας και της Ιοκάστης και οδηγό τη γλώσσα της μουσικής, ο Γ. Κουρουπός συναντιέται με το Τραγικό μέσα από τη λυρική απαγγελία της αρχαίας τραγωδίας. Οι αιώνιες, πανανθρώπινες αγωνίες περί οικογένειας, πίστης και τιμής, περί σεβασμού των Θεών και σεβασμού του Νόμου των ανθρώπων, αναδεικνύονται μέσα από την παράδοση των δημοτικών τραγουδιών και μπλέκονται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα των μύθων που τα γέννησαν.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Αμερικανός σκηνοθέτης Jay Scheib, ο οποίος έχει διακριθεί για τις πρωτοποριακές αναγνώσεις τόσο στην όπερα όσο και στο θέατρο, έχοντας μάλιστα επιδείξει έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Σε συνεργασία με τον σκηνογράφο Πάρι Μέξη και την ενδυματολόγο Laine Rettmer δημιουργούν έναν εντυπωσιακό υδάτινο κόσμο. Κείμενα Γιώργος Χειμωνάς (Πυλάδης), Ιουλίτα Ηλιοπούλου (Ιοκάστη).
Ο «Πυλάδης», έργο του 1992, αναζητά την αληθινή ταυτότητα του μυστηριώδους και σιωπηλού Πυλάδη, του έμπιστου φίλου που κινεί τα νήματα και καθοδηγεί τον Ορέστη και την Ηλέκτρα στο φόνο της ίδιας της μητέρας τους και του εραστή της. Ερμηνεύουν Ειρήνη Καράγιαννη, Χρήστος Κεχρής, Μίνα Πολύχρονου, Ελένη Σταμίδου. Φωνητικό σύνολο Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Κωνσταντίνα Τσιριμώνα. Πιάνο Θανάσης Αποστολόπουλος. Κρουστά Δημήτρης Δεσύλλας.
Η «Ιοκάστη», έργο του 2002, μητέρα, ερωμένη, βασίλισσα, λίγο πριν αποσυρθεί στο παλάτι για να πεθάνει, μέσα από τρεις παραληρηματικούς μονολόγους, αναλογίζεται τη ζωή της, βιώνοντας την πάλη της με το αναπότρεπτο. Ερμηνεύουν Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσος Αποστόλου. Φωνητικό σύνολο Βαγγέλης Αγγελάκης, Κώστας Ζαμπούνης, Σταύρος Ζουλιάτης, Γιάννης Φίλιας, Σωτήρης Τριάντης, Σταύρος Νικολάου, Τίμος Σιρλατζής, Μιχάλης Ψύρρας. Μουσική προετοιμασία - διδασκαλία φωνητικού συνόλου Νίκος Βασιλείου. Συμμετέχει η ηθοποιός Κατερίνα Δασκαλάκη. Ωρα έναρξης: 21.00

No comments: