Wednesday, July 8, 2015

«Το θέατρο είναι παρόν σε δύσκολους καιρούς»

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/07/2015
Ο Αρης Σερβετάλης στο κέντρο της σκηνής. 
Ο Αρης Σερβετάλης στο κέντρο της σκηνής.

Ξεκίνησε στην ώρα της η χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Γκλόρια» με τους συντελεστές της παράστασης «Αχαρνής». Και διήρκεσε ελάχιστα. Γιατί αμέσως μετά θα ξεκινούσαν όλοι για την Επίδαυρο, όπου θα παρουσιαστεί στις 10 και 11 Ιουλίου η γοητευτική αυτή κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Η είδηση δεν βρίσκεται στις προηγούμενες γραμμές, αλλά στο ότι ο Γιάννης Κακλέας και οι συνεργάτες του βρίσκονταν στην Αθήνα μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι, αντί να έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή από την προηγούμενη Κυριακή, όπως είθισται.
Ομως, μέχρι και σήμερα το πρωί, όπως μας αποκάλυψε σ’ ένα πηγαδάκι ο Γιάννης Κακλέας, εξέταζαν το ενδεχόμενο να μην κατεβεί η παράσταση στα φετινά Επιδαύρια. Εχουν επηρεάσει οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες την προπώληση; Θεωρήθηκε ότι εφόσον έπεται μεγάλη περιοδεία, πόσοι θα επέλεγαν σ’ αυτές τις συνθήκες την κάθοδο στην Επίδαυρο; Τελικά το αποφάσισαν, κάνοντας μάλιστα και πρεμιέρα στην Επίδαυρο, αφού οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας ακυρώθηκαν, την περασμένη εβδομάδα. Ενα ακόμη δείγμα των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει και ο πολιτισμός αυτές τις μέρες...
«Δύναμη από την τέχνη»
Ομως, τελικά, και παρά τους δύσκολους καιρούς, «ο καθένας μας πρέπει να δείξει δύναμη μέσα από την τέχνη του. Το θέατρο είναι παρόν σε δύσκολους καιρούς. Το θέατρο ξέρει να παίζει βασικό ρόλο, να φορτίζει χωρίς φανατισμό, να μας θυμίζει τον βαθύτερο εαυτό μας, τον δύσκολο τρόπο να ζεις πέρα από συνθήματα, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε σωστές αποφάσεις» είπε ο σκηνοθέτης και μας θύμισε ότι οι «Αχαρνής» είναι η τέταρτη κωμωδία του Αριστοφάνη με την οποία κατεβαίνει στην Επίδαυρο τα τελευταία χρόνια. Με τον ίδιο πάντα πρωταγωνιστή: τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ο Γιάννης Κακλέας θεωρεί τους αριστοφανικούς «Αχαρνής» «πολιτική παράσταση. Το έργο πραγματεύεται έναν πολίτη που επιθυμεί την ειρήνη. Παρουσιάζουμε έναν Αριστοφάνη τολμηρό, επιθετικό στην παρακμή και την αδικία, που επιθυμεί τη ζωή 100%. Δείχνουμε έναν θετικό χαρακτήρα απέναντι σε μια κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, όπου επικρατεί η καταστροφή. Ο Αριστοφάνης λέει "θέλω ειρήνη” σ’ έναν δημόσιο βίο όπου ο δημοκρατικός διάλογος λειτουργεί».
Η ταυτότητα της παράστασης
Οπως και τις προηγούμενες τρεις παραστάσεις Αριστοφάνη που έχει υπογράψει τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Κακλέας και στους «Αχαρνής» υπογράφει και τη δραματουργική επεξεργασία. Τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Εύα Νάθενα, τη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος. Πρωταγωνιστούν: Βασ. Χαραλαμπόπουλος, Αρης Σερβετάλης (πρώτη φορά σε Αριστοφάνη), Φάνης Μουρατίδης (από τους βασικούς συνεργάτες του Κακλέα τα τελευταία χρόνια), Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
Ο Γιάννης Κακλέας λίγο πριν ξεκινήσει για την Επίδαυρο μας είπε ότι έχουν προβλεφθεί νέες ημερομηνίες στις περιοχές που ήταν προγραμματισμένη η περιοδεία και ακυρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Και ασφαλώς υπάρχει η σκέψη και ανάλογα με τις εξελίξεις, να εξεταστεί και μείωση των τιμών των εισιτηρίων στην πορεία της περιοδείας.
Να θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Κακλέας είχε πέρυσι το απόλυτο sold out στην Επίδαυρο με τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη. Θα αποφασίσει ο κόσμος να αντιδράσει με γέλιο στην πίεση; Θα δουν την παράσταση σαν «σταγόνα ανακούφισης», όπως είπε χθες ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης;
Έντυπη

No comments: