Wednesday, July 8, 2015

Το φεστιβάλ-θεσμός της Σκωτίας στη νέα εποχή

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/07/2015
 Η υπέροχη Ζιλιέτ Μπινός πρωταγωνιστεί στην παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, που θα είναι στα δημοφιλέστερα θεάματα του Φεστιβάλ Εδιμβούργου.
Η υπέροχη Ζιλιέτ Μπινός πρωταγωνιστεί στην παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, που θα είναι στα δημοφιλέστερα θεάματα του Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Ας πάμε πίσω στο 1947. Η προσπάθεια ανασυγκρότησης μετά τον Πόλεμο γέννησε ένα φεστιβάλ στη Βρετανία, το οποίο έμελλε να έχει παγκόσμια φήμη. Το Εδιμβούργο αποκτούσε τον δικό του θεσμό, αφιερωμένο στη μουσική και το θέατρο. Την ίδια χρονιά κάποιοι βρετανικοί θίασοι αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους αυτόνομη προσπάθεια, με αποτέλεσμα να γεννηθεί το διάσημο Fringe. Και έτσι η όμορφη πόλη του βρετανικού Βορρά επωφελήθηκε από την άμιλλα δύο διοργανώσεων που γίνονταν όλο και πιο ισχυρές στο βάθος του χρόνου.

  • Ανταγωνισμός
Μετά από σχεδόν 70 χρόνια μπορούν να συγκριθούν με την εισπρακτική επιτυχία και τη διεθνή ακτινοβολία που απολαμβάνει το Μοντρέ, το Σάλτσμπουργκ και τα BBC Proms. Κάθε Αύγουστο χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στη Σκωτία για κάποια από τις θεατρικές ή μουσικές παραγωγές, σε συνδυασμό με τις πολλές τουριστικές της χάρες. Σήμερα φαίνεται ότι το Fringe έχει επισκιάσει το Edinburgh International Festival, το οποίο προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία, χάρις στον νεότατο και ικανό διευθυντή του, Φέργκους Λίνεχαν, που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του για πρώτη χρονιά. Ο σαρανταπεντάρης Ιρλανδός έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανανεώσει το κοινό του Φεστιβάλ, που συνήθως έχει γκρίζους κροτάφους, εν αντιθέσει με τους θαμώνες του Fringe ή του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ (ανερχόμενη δύναμη) που ανήκουν στη νέα γενιά. «Τι θέλω; Να ξυπνάνε το πρωί οι επισκέπτες μας και να μην ξέρουν σε ποια εκδήλωση θα πάνε, διότι θα είναι όλες πρώτης ποιότητας», δήλωνε τον Μάρτιο στον Independent. O Λίνεχαν γνωρίζει πολύ καλά ότι η δεξαμενή θεατών στην οποία απευθύνεται φτάνει μέχρι και τις 250.000 άτομα, συνεπώς πρέπει να κάνει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα για να μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.
  • Τα καλύτερα
Ποιο είναι αυτό; Ας δούμε μερικές από τις καλύτερες φετινές επιλογές του θεσμού, που ξεκινά στις 7 και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου: ξεχωρίζει η εμφάνιση της Ζιλιέτ Μπινός ως Αντιγόνης, σκηνοθετημένης από τον Ιβο Βαν Χόβε, τον χαρισματικό Βέλγο που έχτισε την καριέρα του στην Ολλανδία. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου και ενθουσίασε τους κριτικούς.
Αλλη μια Γαλλίδα αναμένεται να κλέψει την παράσταση και να κάνει επίσης sold out. Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού χορεύτρια παγκόσμιας κλάσης, Σιλβί Γκιγιέμ, θα εμφανιστεί στην Σκωτία. Στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων βάλτε και τους Franz Ferdinand.
Αλλος ένας από τους αγαπημένους της βρετανικής μουσικής σκηνής, ο Μαξ Ρίχτερ, που φτιάχνει τους δικούς του ήχους μεταξύ της κλασικής σκηνής και της indie pop, σίγουρα θα έχει μεγάλη προσέλευση.
Για κλασικά γούστα θα είναι και η εμφάνιση του πιανίστα Lang Lang σε ένα ρεσιτάλ με έργα Μπαχ, Τσαϊκόφσκι και Σοπέν.
Ο Λίνεχαν στην προσπάθειά του να κερδίσει την πρώτη θέση έχει διευρύνει χρονικά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά γνωρίζει ότι ο αντίπαλός του, το Fringe, έχει ισχυρά ερείσματα στο κοινό που αγαπά τη φρεσκάδα, τον αυθορμητισμό και την αθυροστομία των θεαμάτων στον δρόμο αλλά και την πρωτοπορία. Mία από τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει είναι το τεράστιο κόστος τού να ανεβάσει όπερες, και φέτος δεν έχει συμπεριλάβει πολλές παραστάσεις στο πρόγραμμα, αν εξαιρέσει κανείς τους «Γάμους του Φίγκαρο».

No comments: