Friday, May 22, 2015

Σπουδή για την ψύχωση και τη γυναικεία ελευθερία


Την ψύχωση, αλλά και το κοινωνικό στίγμα της ψυχικής ασθένειας, την ενδοοικογενειακή βία με την οποία αντιμετωπίζεται ο πάσχων, αλλά και το θέμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης έχει στο επίκεντρό της η περφόρμανς Η κίτρινη ταπετσαρία, που παρουσιάζει από την Παρασκευή η νεανική ομάδα No Name στη Θεσσαλονίκη.
Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο της Σαρλότ Πέρκινς Γκίλμαν, που, αν και γραμμένο το 1890, αποτελεί μια εξαιρετικά σύγχρονη σπουδή πάνω στην ψύχωση, τη γυναικεία καταπίεση, θέτοντας πολιτικά και κοινωνικά ερωτήματα στην αμερικανική κοινωνία για την  ισότητα και την ελευθερία.

Η ηρωίδα, μια γυναίκα σε επιλόχεια κατάθλιψη, βρίσκεται μαζί με τον σύζυγο και γιατρό της στο εξοχικό τους, προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Κλεισμένη στο δωμάτιό της, ακολουθεί μάταια τη θεραπεία που της προτείνεται: να χρησιμοποιεί όσο λιγότερο τη φαντασία της, να μη συναντά ανθρώπους που τη διεγείρουν πνευματικά και να πάψει να γράφει. Σε ένα άγριο παραλήρημα, η κίτρινη ταπετσαρία του δωματίου γίνεται ο καμβάς της ψύχωσης και ταυτόχρονα το κουκούλι της νέας ελευθερίας της...
Η σκηνοθεσία είναι της Μελίνας Αποστολίδου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Στράτου Κούκουρα. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Τζο Κατσάρα και Μελίνα Αποστολίδου. Η παράσταση Η κίτρινη ταπετσαρία θα παρουσιάζεται από 22-25 Μαΐου στο θέατρο "Σχήμα εκτός Άξονα" (Πλάτωνος 35, 2310823444), στις 9.30 μ.μ.

No comments: