Friday, May 22, 2015

Βρέθηκαν αποσπάσματα ανολοκλήρωτης αυτοβιογραφίας του Όρσον Γουέλς

Βρέθηκαν αποσπάσματα ανολοκλήρωτης αυτοβιογραφίας του Όρσον Γουέλς
Αποσπάσματα μίας ημιτελούς αυτοβιογραφίας του Όρσον Γουέλς βρέθηκαν από αρχειοφύλακες στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Τα αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας του εξηγούν γιατί ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης -από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια- δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μία σειρά ταινιών. Παράλληλα, αναφέρεται στη φιλία του με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, στη σχέση του με την πρώην σύζυγό του Ρίτα Χέιγουορθ και στην αντιζηλία του με τον Ντ. Γκρίφιθ.


Τα αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας βρέθηκαν μέσα σε κούτες που αποφάσισε να πουλήσει στο Πανεπιστήμιο η επί 24 χρόνια σύντροφος του Γουέλς, Όγια Κοντάρ.

«Εάν πιστεύετε ότι πρόκειται για παζλ, αυτό είναι άλλο ένα σημαντικό κομμάτι στο να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα» είπε ο Φίλιπ Χόλμαν, υπεύθυνος για την συλλογή κινηματογραφιστών της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

«Το να έχουμε τη δυνατότητα να τον δούμε ως πατέρα, ως σύζυγο, ως φίλο -να δούμε τι συνέβαινε στο παρασκήνιο, να δούμε τους αγώνες και τις χαμένες ευκαιρίες και την αγωνία που περνούσε» ανέφερε ο Χόλμαν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η αυτοβιογραφία δεν θα εκδοθεί σύντομα.

«Δεν φαίνεται να είναι ολοκληρωμένη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική για μελετητές και ερευνητές» είπε ο Χόλμαν, προσθέτοντας ότι στα κείμενα του Γουέλς περιέχονται πολλά στοιχεία για το γιατί δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ορισμένες από τις ταινίες του.

Ο Γουέλς αναφέρεται σε ένα μεθυσμένο βράδυ που πέρασε με τον Έρνεστ Χεμινγουέι, όταν ο τελευταίος κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και είπε ότι θα έπρεπε να το είχε πάρει η Κάρεν Μπλίξεν.

No comments: