Sunday, September 2, 2012

«Δον Ζουάν» στην Πετρούπολη


Στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ, σήμερα παρουσιάζεται το έργο «Δον Ζουάν, επιστροφή», μια διασκευή του Γιώργου Κιμούλη, που βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ουγγρο-Γερμανού συγγραφέα Εντεν φον Χόρβατ. Μια αλληγορία που έρχεται να παραλληλίσει την έννοια της καταστροφής που βιώνει ο ήρωας, με οποιανδήποτε καταστροφή, πολιτική, οικονομική, κοινωνική ή αρρώστια... Ο Δον Ζουάν είναι ο μόνος επιζών άνδρας ενός ναυαγίου, που «ξυπνάει», σ' έναν κόσμο που καταρρέει, ανήμπορος, σε ένα χειρουργικό κρεβάτι ενός παλιού εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου σε κάποιο νησί. Επτά νοσοκόμες, επτά γυναίκες που έχει πληγώσει στο παρελθόν και στο πρόσωπό τους αντικατοπτρίζεται η συγνώμη του σ' ολόκληρο το γυναικείο φύλο, καλούνται να τον περιθάλψουν!
Πλήθος από δραματουργούς, ποιητές, πεζογράφους και φιλοσόφους ασχολήθηκαν με τον Δον Ζουάν, προσεγγίζοντας το μύθο του, ανάλογα με την επιθυμία ή τη φαντασία τους: Τίρσο ντε Μολίνα, Μολιέρος, Μότσαρτ, Μπωντλέρ, Μυσσέ, Σαντάλ, Πούσκιν, Μπάυρον, Χόρβατ, Κίρκεγκωρ, Νίτσε, Καμύ, Μαξ Φρις, Μοντερλάν, δίνοντας διαφορετική υπόσταση στα όρια και την υπέρβασή τους. Ο Δον Ζουάν, γενναιόδωρος και κυνικός, ρομαντικός και μαζί εωσφορικός, εκπροσωπεί το άτομο που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμα και το κωμικό, για να καταλήξει στην τραγική απόγνωση της ...απογοήτευσης από την ίδια την νίκη της γοητείας του.
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Φαίη Ξυλά, Κατερίνα Γερονικολού, Δομνίκη Μητροπούλου, Παρασκευή Κατσάνη, Αννα Ελενα, Βασιλική Μπισαράκη. Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Pawel Dobrzycki. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κινησιολογική Επιμέλεια: Ελενα Γεροδήμου. Video: Δημήτρης Ζώγκας. Γενική είσοδος 17 ευρώ. Φοιτητές - Μαθητές 12 ευρώ. Ωρα έναρξης: 21.00.

No comments: