Tuesday, September 4, 2012

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το «Μάουζερ» στην Πολωνία


Σκηνή από το «Μάουζερ» που παρουσιάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Θέατρο «Αττις»
Σκηνή από το «Μάουζερ» που παρουσιάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Θέατρο «Αττις»
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλλερ στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι. Συμμετέχουν Πολωνοί ηθοποιοί και οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει, με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία του «Μάουζερ» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Masters in Residence» του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη σκηνοθετήσει ο Πίτερ Μπρουκ, ο Εουτζένιο Μπάρμπα και ο Ανατόλι Βασίλιεβ.

To 2009 ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και το θέατρο «Αττις» είχαν συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ινστιτούτου με την παράσταση «Αίας, η τρέλα», με μάστερκλας και διαλέξεις. Το Φεστιβάλ με τον τίτλο «The World as a Place of Truth», πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Γ. Γκροτόφσκι. Με παραστάσεις τους συμμετείχαν οι E. Barba, P. Bausch, P. Brook, L. Flaszen, K. Lupa, R. Schechner, T. Suzuki, K. Warlikowski, A. Wasiliev.
Με αφορμή την πρεμιέρα του «Μάουζερ» θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Θεάτρου Εγκώμιον» του Δημήτρη Τρίκα, παλιότερων παραστάσεων του θεάτρου «Αττις» και με ημερίδα αφιερωμένη στις παραστάσεις και στη μέθοδο του σκηνοθέτη. Επίσης, στις 12 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Φρανκ Ράντατζ, «Στον Λαβύρινθο», ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ (εκδ. Theater der Zeit), μεταφρασμένο στα πολωνικά από τη θεατρολόγο του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, M. Sugiera.
Διδάσκει «Μάουζερ» στην Πολωνία
Στην Αθήνα η παράσταση «Μάουζερ» παρουσιάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Θέατρο «Αττις», συμπλήρωσε έναν θριαμβευτικό κύκλο σολντ άουτ παραστάσεων, βραβεύτηκε από το κοινό και υμνήθηκε από τους κριτικούς.
  • Στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι 
    Βοηθός του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι θα είναι ο ηθοποιός του θεάτρου «Αττις», Αντώνης Μυριαγκός, που συμμετείχε στην παράσταση «Μάουζερ». Τη μουσική έγραψε ο σταθερός συνεργάτης του θεάτρου «Αττις», ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης.

No comments: