Friday, September 7, 2012

Οιδίποδας επι Κολωνώ στο Δημοτικό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου


"Είμαστε μια ομάδα ηθοποιών επαγγελματιών και κάποιων ερασιτεχνών και βρισκόμαστε στα ίδια χάλια με πολλούς συμπολίτες μας. Κι όμως αντί να καθόμαστε να κλαίμε τη μοίρα μας, αντιδρούμε και χωρίς χρήματα, όπως αρμόζει σε τέτοιες εποχές. Σε αντίθεση με θεατρικούς θεσμούς, που σκορπάνε ακόμα το δημόσιο χρήμα, εμείς σαν αντίσταση στην τυραννία των Μνημονίων, παίζουμε τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή και χωρίς να αλλάξουμε ούτε λέξη το προβάλλουμε στο σήμερα" λέει ορθά κοφτά ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Μεσάρης για την παράσταση που παρουσιάζεται απόψε στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου.

Σε μια παράσταση που δεν θέλει χωριστά τον χορό-λαό από τους ήρωες - βασιλιάδες, καθώς αντιμετωπίζει τον λαό ως λαό και ως βασιλιά συνάμα, ο Κώστας Μεσάρης ενσαρκώνει τον ρόλο του Οιδίποδα "σαν συνισταμένη του βασανισμένου λαού που στο τέλος γίνεται ο ίδιος ήρωας του εαυτού του και ημίθεος του εαυτού του, με τις θυσίες του, όπως και ο βασιλιάς Οιδίποδας". Η παράσταση επιχειρεί να παραλληλίσει τη βασανιστική και γεμάτη κακουχίες πορεία του Οιδίποδα με την κόρη του Αντιγόνη προς την Αθήνα, με αυτή του "ελληνικού λαού που περπατά τον ίδιο δρόμο σήμερα, εξορισμένος από την ίδια του την πατρίδα για να φτάσει, όποτε μπορέσει, πάλι σ' αυτήν". Σύγχρονο και επίκαιρο όσο ποτέ το έργο του Σοφοκλή, δίνει την ευκαιρία στη συγκεκριμένη ομάδα να υπενθυμίσει πράγματα αυτονόητα, ξεχασμένα όμως στην εποχή της πλαστής ευδαιμονίας. Ότι μπορούν δηλαδή "να γίνουν πράγματα με ελάχιστα χρήματα" και ακόμα "πως ο ελληνικός πολιτισμός είναι πάντα ζωντανός, ακόμα κι όταν τον μαχαιρώνουν πισώπλατα, πως οι Έλληνες παραμένουν πολιτισμένοι και ζωντανοί, ακόμα κι αν τους εκτελούν με φριχτά Μνημόνια και πως υπάρχουν στο ελληνικό θέατρο και σε άλλους τομείς, δυνάμεις έξω από το κατεστημένο που έχουν κάτι να πουν".
Η μετάφραση είναι της Σταμ. Βαλσαμάκη, η σκηνοθεσία και το video του Λεωνίδα Τσιριγκούλη, τα σκηνικά του Α. Πατσόγλου, η μουσική του Β. Βενετάκη, η χορογραφία της Μ.-Ε. Δρακοπούλου, τα κοστούμια του Δ. Παπασχοινόπουλου. Παίζουν επίσης οι: Μ. Πιτυχούντη, Ι. Συρίγος, Ν. Νταβάς, Αλ. Μαρτζούκος, Μ.-Ε. Δρακοπούλου.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ.

No comments: