Monday, September 10, 2012

Ναι στους άξιους, όχι στην κομματική μοιρασιά

  • Του Σταύρου Τσακυράκη
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2012


Η φήμη για την αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γ. Λούκου έδωσε λαβή για διάφορες συζητήσεις και αντιδράσεις. Δεν γνωρίζω τον άνθρωπο ούτε έχω τις γνώσεις για να αποτιμήσω το έργο του. Με εντυπωσίασε, βεβαίως, ο κατάλογος των σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι εκφράστηκαν πολύ θετικά γι' αυτόν και ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό την παραμονή του στη θέση που κατέχει. Κατά την άποψή μου, η γνώμη τους έχει ιδιαίτερο βάρος και η αποδοχή που προφανώς απολαμβάνει ο κ. Γ. Λούκος σπάνια συναντάται στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Θα ήταν, επομένως, μεγάλη απερισκεψία να μην υπολογισθεί.

Πέρα, όμως, από τα πρόσωπα και τη συγκεκριμένη θέση, εκ των πραγμάτων τίθεται ξανά το ζήτημα της αξιολογικής στελέχωσης των διάφορων δημόσιων οργανισμών. Είναι θεμελιώδες να είναι καθαρά τα κριτήρια με τα οποία κάποιος προσλαμβάνεται ή αντικαθίσταται. Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την πολιτική της για το Φεστιβάλ ή αν υπάρχει κάποιος άλλος λαμπρός υποψήφιος για τη θέση, να το πει με σαφήνεια και να πάρει την ευθύνη της αντικατάστασης. Λόγια του τύπου «καλός ο Λούκος, αλλά ουδείς είναι αναντικατάστατος» δεν είναι σοβαρά. Η αντικατάσταση δεν είναι αυτοσκοπός και οι καλοί δεν αντικαθίστανται παρά μόνον όταν βρεθούν καλύτεροι.

Πολύ φοβάμαι ότι οι πραγματικοί λόγοι για την αντικατάσταση του κ. Γ. Λούκου είναι γνωστοί, παλιοί και ίδιοι με αυτούς που τόσες φορές έχουν πρυτανεύσει στη χώρα μας. Κάθε καινούργια κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι θα αλλάξει τα στελέχη του Δημοσίου (καλά ή κακά, δεν έχει σημασία) και θα διορίσει τους «δικούς» της ανθρώπους. Η πρακτική αυτή έχει βέβαια ολέθρια αποτελέσματα και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Στην παρούσα όμως συγκυρία υπάρχει ο κίνδυνος για κάτι ακόμη χειρότερο: να μοιράσει η συγκυβέρνηση τα πόστα με κομματικά κριτήρια (π.χ. 5 ΝΔ, 3 ΠΑΣΟΚ, 2 ΔΗΜΑΡ) και το κάθε κόμμα να αποσείει τις όποιες ευθύνες για κακές επιλογές. Ειδικά αυτό να μην το δεχθούμε. Και τα τρία κόμματα έχουν πλήρη ευθύνη για τον κάθε διορισμό. Την αντικατάσταση του Λούκου δεν θα τη χρεωθεί μόνον ο Σαμαράς, αλλά θα την υπογράψουν φαρδιά πλατιά και ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης.
  • Ο Σταύρος Τσακυράκης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

No comments: