Saturday, September 15, 2012

Ερχεται η σατανική γιαγιά


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ
  • Με «φόντο» την Αργεντινή της χρεοκοπίας και σε ρυθμούς τάνγκο, ο ηθοποιός παρουσιάζει ξανά ύστερα από 15 χρόνια τη «Nonna»
Η πρεμιέρα της παράστασης «La Nonna» υπολογίζεται στις 20 Οκτωβρίου
Η πρεμιέρα της παράστασης «La Nonna» υπολογίζεται στις 20 Οκτωβρίου
Η σατανική γιαγιά επέστρεψε από τις καλοκαιρινές γαστριμαργικές της απολαύσεις, στο θέατρο «Ακάδημος» όπου ξεκίνησαν οι πρόβες για τη πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία του Ρομπέρτο Κόσσα, «La Nonna». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος πρωτοπαρουσίασε τη «Nonna» στην Αθήνα το 1997, σε μια παράσταση-θρύλο που παίχτηκε για 3 χρόνια (1997-2000), συμπληρώνοντας εξακόσιες παραστάσεις. Το φετινό ανέβασμα είναι ιδωμένο μέσα από διαφορετικό ιδεολογικό πρίσμα, που συνάδει με την κατάσταση που βιώνουμε.

Στη σκηνή ζωντανεύει η ιστορία μιας βουλιμικής γιαγιάς που τρώει ακατάπαυστα, εξαθλιώνοντας οικονομικά και ηθικά μια ολόκληρη οικογένεια, στην Αργεντινή της χρεοκοπίας, υπό τους ήχους του αργεντίνικου τάνγκο. Είναι ταυτόχρονα η ιστορία ενός επικίνδυνου «όντος» που θα έφτανε να καταβροχθίσει ακόμα και τις ίδιες του τις σάρκες, προκειμένου να ικανοποιήσει την ακατάσχετη βουλιμία του. Κι ίσως κάπου στο βάθος είναι η ιστορία ενός κόσμου στον οποίο κάποιοι καταβροχθίζουν τα πάντα και κάποιοι εν τέλει, καταβροχθίζονται. Του δικού μας δηλαδή, κόσμου? αλλά με πολύ γέλιο κι αρκετό χαμόγελο! Αλλωστε όλα αυτά γίνονται στην Αργεντινή της χρεοκοπίας με φόντο το «τάνγκο» που κυριαρχεί στην παράσταση (ερμηνευμένο ζωντανά μάλιστα...) για να μας θυμίζει πως η ζωή είναι μαζί σκοτάδι και φως, πάθος και μαγεία, μελαγχολία και απόλαυση?
Χαρακτηριστική είναι και η ταμπέλα της παράστασης, την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Βασίλης Δημητρίου, ο τελευταίος καλλιτέχνης που ζωγραφίζει κινηματογραφικές αφίσες, ως ένας φόρος τιμής σε μια τέχνη που σιγά σιγά τείνει να χαθεί.
Τη Νόννα ταΐζουν οι: Πάνος Σκουρολιάκος, Λουκία Πιστιόλα, Κλέων Γρηγοριάδης, Κώστας Φλωκατούλας, Χρύσα Bεντούρη, Μαρία Κυριάκη. Μετάφραση-διασκευή «Commedia». Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γαβαλάς, τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός, και τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.

No comments: