Wednesday, September 12, 2012

«Οδύσσεια» από την Αμερική

«Οδύσσεια» από την Αμερική
Από τις πρόβες στο Ιδρυμα Κακογιάννη
Μια παραγωγή του Stanford Summer Theater στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αυτός ο Οδυσσέας έρχεται από την Αμερική και μάλιστα από τη Δυτική Ακτή. Βασισμένη, φυσικά, στο ομηρικό έπος η παράσταση «Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα» ξεκίνησε από Σαν Φρανσίσκο και συγκεκριμένα είναι παραγωγή του Stanford Summer Theater: Επί σκηνής του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη θα βρεθούν επαγγελματίες καλλιτέχνες και διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο. Μέσα από τη δουλειά τους, που εστιάζεται στην επεξεργασία θεμάτων αρχαίου δράματος και κλασικών σπουδών θα καταθέσουν τη δική τους «Οδύσσεια».


Ξεκινώντας από τους πρώτους στίχους του έπους, η παράσταση προχωρά στην 5η Ραψωδία στο σημείο ακριβώς όπου ο Οδυσσέας μετά από μία μακρά παραμονή στη νησί της Καλυψώς με παρέμβαση των θεών ξεκινά και πάλι το ταξίδι της επιστροφής. Παρακολουθούμε τις περιπέτειές του έως ότου, έπειτα από μία ακόμη καταιγίδα, ξεβραστεί στο νησί των Φαιάκων, όπου η Ναυσικά τον καλεί στο παλάτι του πατέρα της. Εκεί, τους αποκαλύπτει την ταυτότητά του και τους διηγείται τις περιπέτειες του. Τους μιλά για τους Λωτοφάγους, και το πώς δραπέτευσε από τον αγριότερο από τους κύκλωπες, τον Πολύφημο, για τη μάγισσα Κίρκη και την επίσκεψή του στον Κάτω Κόσμο όπου συνάντησε τον Τειρεσία, τη μητέρα του και τους νεκρούς συμπολεμιστές του, ενώ μιλά και για τις Σειρήνες και τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, για να ολοκληρώσει τη διήγησή του με την καταστροφική παραμονή του στο νησί του Ηλιου και στο νησί της Καλυψώς. Τη στιγμή δε που οι φιλόξενοι Φαίακες τον γεμίζουν δώρα και εκείνος παίρνει ακόμη μια φορά τον δρόμο για την Ιθάκη, τότε ακριβώς τελειώνουν οι «Περιπλανήσεις», στη ΙΔ΄ραψωδία γιατί όπως λέει ο σκηνοθέτης «αν θέλετε να μάθετε τι έγινε μετά, παρακαλούμε να μας ξανακαλέσετε του χρόνου για να σας διηγηθούμε το ένδοξο τέλος του έπους».
Παραστάσεις από Τετάρτη 12 έως και Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20.30 Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.            210 3418579 begin_of_the_skype_highlighting            210 3418579      end_of_the_skype_highlighting      
Το έργο που μεταφράστηκε από τον Ολίβερ Τάπλιν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο J. Paul Getty, στο Μαλιμπού, τον Οκτώβριο του 1992, σε σκηνοθεσία Ρας Ρεμ ο οποίος αργότερα επεξεργάστηκε και πάλι το έργο για να παρουσιαστεί το 2010 στο θερινό φεστιβάλ  «Γύρω από τη Φωτιά» του Στάνφορντ, για εξαμελή θίασο με τη συνοδεία ενός κρουστού. Η προετοιμασία για τις αθηναϊκές παραστάσεις ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, λόγω του καινούργιου χώρου που θα τους φιλοξενήσει. Το Stanford Summer Theater (SST) ιδρύθηκε το 1997 με στόχο να φέρει σε επαφή το επαγγελματικό θέατρο με την πανεπιστημιακή αλλά και την ευρύτερη κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο μέσω ενός ετήσιου φεστιβάλ.

Η μετάκληση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Αθήνα, εγκαινιάζει ένα νέο, μεγάλο, τριετές πρόγραμμα του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με θέμα Αρχαίο Δράμα: «Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» με διάρκεια τριών χρόνων (2012 - 2014), συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε. Ε και το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
«Wanderings of Odysseus» / «Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα» (βασισμένο στην Οδύσσεια του Ομήρου) από το Stanford Summer Theater/ Πανεπιστήμιο του Stanford. Μετάφραση Ολιβερ Τάπλιν, θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Ρας Ρεμ, κοστούμια Κόνι Στρέιερ, μουσική Τέιλορ Μπράντι, χορογραφίες Κάθριν Χόθορν, φωτισμοί Τζέικομπ Νιλ Μποέμ. Ερμηνεύουν: Κόρτνι Ουόλς, Τζέφρι Μπιρ, Πολ Μπάιρντ, Πίτερ Ρουόκο, Αντζελα Μ. Φαρ Σίλερ, Αριελ Μέιζελ-Γκι.

No comments: