Saturday, April 14, 2012

Θεατροποιημένος Ζολά




Το μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά «Τερέζα Ρακέν» (ο ίδιος ο Ζολά το διασκεύασε σε θεατρικό έργο) θα ανεβάσει το «Υπόγειο» του«Θεάτρου Τέχνης» στις19/4, για λίγες παραστάσεις. Το μυθιστόρημα (γνωστό από τον κινηματογράφο και την όπερα) εκδόθηκε το 1867 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς θεωρήθηκε τολμηρό, ακραίο, «χυδαίο» και «πορνογράφημα».
Η Τερέζα, χρόνια παντρεμένη με τον ασθενικό Καμίγ, ζει στο Παρίσι, με τον άντρα της και τη μητέρα του που έχουν ένα μαγαζί. Σε μια από τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις για ντόμινο, στο σπίτι των Ρακέν, εμφανίζεται ο παλιός φίλος του Καμίγ, ο ζωγράφος Λοράν. Ενα άγριο πάθος γεννιέται ανάμεσα στον Λοράν και την Τερέζα, πάθος που οδηγεί στη δολοφονία του συζύγου. Οι δύο εραστές - υπεράνω πάσης υποψίας - παντρεύονται, με τις ευλογίες της κυρίας Ρακέν και φίλων τους και ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη.
Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Αλίκη Αλεξανδράκη.

No comments: