Saturday, September 12, 2015

Δοκιμασμένες «συνταγές» στο σανίδι





Με φόρα από το Φεστιβάλ Αθηνών: το «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη.
 Με φόρα από το Φεστιβάλ Αθηνών: το «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη.

Από τις αρχές Οκτωβρίου οι μηχανές φουλάρουν. Οι μηχανές στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας πρωτίστως, που είναι οι περισσότερες. Λίγο λίγο, όλες οι θεατρικές σκηνές δημοσιοποιούν το πρόγραμμά τους, παρότι όλοι ανησυχούν. Και γι’ αυτό, όλοι ξεκινούν με περυσινές επιτυχίες, με σίγουρα χαρτιά ώστε να ζεσταθεί το κοινό σε κάτι δοκιμασμένο, και μετά να πέσουν οι νέες προτάσεις.

Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ με το έργο του Εντουάρντο ντε Φίλιπο «Φιλουμένα» (από 1/10 έως 29/11 – επιτέλους, έχουμε ημερομηνίες έναρξης και λήξης των παραστάσεων)· στο θέατρο Πορεία επαναλαμβάνεται η «Μεγάλη χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου· στο Θέατρο του Νέου Κόσμου όσοι δεν πρόλαβαν πέρυσι θα δουν τα «Παράσιτα» και τη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» σκηνοθετημένα από τον Βαγγ. Θεοδωρόπουλο· το θέατρο Πόρτα (που έχει ετοιμάσει από το τέλος της περυσινής σεζόν το πλήρες πρόγραμμα για φέτος) θα ξεκινήσει με το έργο «Mojo», σε σκηνοθεσία Θ. Μοσχόπουλου, αλλά και το υπέροχο «Μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν»· στο θέατρο Θησείον από τις αρχές Νοεμβρίου θα επαναληφθεί η μεγάλη περυσινή επιτυχία «Κατερίνα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη· στο θέατρο Βασιλάκου, που πλέον άλλαξε χέρια, θα μετακομίσει από τις αρχές Δεκεμβρίου η περυσινή επιτυχία «Ο θείος Βάνιας», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ· στο θέατρο Αττις για τρίτη χρονιά και για λίγες παραστάσεις θα επαναληφθεί το έργο «Amor», σε σκηνοθεσία Θοδ. Τερζόπουλου· το Παλλάς θα ανοίξει με τον περυσινό «Κύκλο με την κιμωλία» σε σκηνοθεσία Κων. Μαρκουλάκη· στέγη αλλάζει και η περυσινή παράσταση «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», σε σκηνοθεσία Αλ. Κοέν, που από 2 Οκτωβρίου μετακομίζει στο θέατρο Βεάκη.

Με την περυσινή παράσταση που έκλεισε τη σεζόν, «Το μπουφάν της Χάρλεϊ και ο κύριος Μάκης», δύο μονολόγους του Βασίλη Κατσικονούρη (στις 3/10) και με την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου (16/10) θα ξεκινήσει το θέατρο Μεταξουργείο. Στο Αγγέλων Βήμα, της οδού Σατωβριάνδου, θα φιλοξενηθεί και φέτος φεστιβάλ διαρκείας του ελληνικού έργου του 21ου αι. και θα ξεκινήσει από 5/10 με την επανάληψη των παραστάσεων «Πόρτες» της Χρύσας Σπηλιώτη και «Αγριες νότες», της Νίνας Ράπη. Το Θέατρο Τέχνης θα επαναλάβει τέσσερις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών στις δύο σκηνές του. Και όχι μόνο.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει και καινούργια έργα η σεζόν. Θα έχει πολλά και ενδιαφέροντα. Θα σταθούμε, ενδεικτικά, σε κάποια, αφού είναι αδύνατον να απαριθμήσουμε τις παραγωγές όλων των ελληνικών σκηνών. Στο θέατρο Μουσούρη οι «Δάφνες και πικροδάφνες» με τους Π. Φιλιππίδη, Γ. Κιμούλη, Θαν. Παπαγεωργίου και Πυγμ. Δαδακαρίδη (9/10). Στο θέατρο Βρετάνια, ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί για μία ακόμη φορά Μολιέρο, τον«Αρχοντοχωριάτη». Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Βρετάνια θα φιλοξενηθεί το πολύ αγαπημένο βιβλίο της Αλκης Ζέη, «Το καπλάνι της βιτρίνας», σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλλη. Στο θέατρο Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που έχει μπει για τα καλά στη σκηνοθεσία, υπογράφει την παράσταση «Ο θεός της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά. Στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις μάς καλεί να δούμε το έργο «Ιώβ» με τον Θανάση Τσαλταμπάση. Δυναμικά συνεχίζει και το Scrow Theater στο Παγκράτι, στην οδό Αρχελάου, με νέες παραγωγές και έργα είτε ελληνικά είτε του σύγχρονου ξένου ρεπερτορίου.

Φυσικά, πολλές νέες παραστάσεις θα δούμε και στο Εθνικό Θέατρο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε την επανέναρξη της Πειραματικής Σκηνής στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» στο υπόγειο του ΡΕΧ της οδού Πανεπιστημίου. Το ίδιο και στο θέατρο Πόρτα, που θα έχει και χορό και μουσική και κλασικά έργα.

Υπάρχει κάποια τάση στη σεζόν που αρχίζει; Μάλλον όχι. Ισως οι τόσο πολλές επαναλήψεις να δείχνουν το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί στους θεατρικούς επιχειρηματίες και στους καλλιτέχνες. Και η συνένωση των δυνάμεων (τόσο σε ονόματα πρωταγωνιστών όσο και στα είδη της τέχνης σ’ ένα χώρο) να είναι ένα ακόμη νέο στοιχείο.

No comments: