Wednesday, September 9, 2015

Επίκειται ρήξη Λιβαθινού με το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου

Με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος
Η διαφαινόμενη ρήξη Λιβαθινού με το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός  
Αιχμές κατά του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση του προγράμματος της επόμενης σεζόν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της πρώτης σκηνής της χώρας Στάθη Λιβαθινό. «Ή θα πάμε το πρόγραμμά μας στα άκρα ή θα πάμε σπίτι μας»: Με αυτή τη φράση ο κ. Λιβαθινός συνόψισε το κλίμα που επικρατεί σήμερα ανάμεσα στην καλλιτεχνική διεύθυνση και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.


«Δεν είναι ένα ΔΣ που μου χτυπάει την πλάτη και μου λέει προχώρα. Κάθε άλλο. Δεν δέχθηκε ούτε την πρότασή μου για σχολή σκηνοθεσίας ούτε εμένα στη διεύθυνση της Δραματικής, για την τρέχουσα σεζόν, μέχρι να μπει η Σχολή στον δρόμο που θέλουμε. Ούτε ακόμα και τη μεταστέγασή της από την Πειραιώς στον Σχολείον της Ειρήνης Παππά», μια μεταστέγαση που θα γίνει με τη χορηγία της Μαριάννας Λάτση -και κινδυνεύει να χαθεί...

Όπως αναφέρει Το Βήμα, η θητεία του Κώστα Γεωργουσόπουλου στη διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έληξε στις 31 Αυγούστου και δεν ανανεώθηκε. Μετά τη διαφωνία του ΔΣ με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης.

«Είναι πολύ σεβαστό να απορρίπτεται μια πρόταση. Αλλο τόσο όμως είναι σεβαστό να παλεύεις για να πετύχεις αυτό στο οποίο πιστεύεις» τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας την «ωριμότητα των στιγμών».

Ως προς τα οικονομικά, ο νέος σύμβουλος διοίκησης Νίκος Μανωλόπουλος είπε τα εξής: «Το 2013 το Εθνικό Θέατρο είχε λειτουργικό έλλειμμα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2014 έφτασε στα επτά. Στο πρώτο μισό του 2015 το έλλειμμα ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του Εθνικού είναι να έχει ένα ισοσκελισμένο ισολογισμό».

Προτού ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα της τρέχουσας θεατρικής σεζόν, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής ευχαρίστησε τον Στάθη Λιβαθινό και αναφέρθηκε στον «Αγάπης αγώνα ....γόνιμο» που τους συνδέει, παραφράζοντας τον τίτλο του σαιξπηρικού έργου.

No comments: