Friday, September 11, 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Επικαλούμενο τη νομιμότητα το Δ.Σ. συνεχίζει την "κόντρα"

Συνέχεια στην "κόντρα" με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, που διεφάνη κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος, δίνει το Δ.Σ. του οργανισμού, ξεκαθαρίζοντας και αιτιολογώντας τη δική του θέση. Σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες με... σημερινή ημερομηνία, η πλειοψηφία του Δ.Σ. (καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια μέλη διατύπωσαν επιφυλάξεις), σημειώνει ότι δεν "έχει απορρίψει ουδεμία χορηγία, διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια γραπτή πρόταση" και διευκρινίζει ότι "είναι μεγάλη τύχη να υπάρξουν ιδιώτες χορηγοί για το Εθνικό, αλλά μέχρι σήμερα η κρατική μας σκηνή βασίζεται... στην επιχορήγηση των 6.000.000 ευρώ που λαμβάνει από το ΥΠΠΟ". Αξίζει να σημειωθεί επ' αυτού πάντως ότι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Στ. Λιβαθινός δεν απέδωσε στο Δ.Σ. απόρριψη κάποιας χορηγίας.

Το Δ.Σ. αιτιολογεί την απόρριψη της πρότασης του Στ. Λιβαθινού να αναλάβει την ευθύνη της Δραματικής Σχολής σε "κοινή απόφαση και υπόσχεση στον υπουργό, από όλες τις πλευρές, για τον περιορισμό των υπερεξουσιών του καλλιτεχνικού διευθυντή", επικαλούμενο την παράδοση που θέλει τις θέσεις διακριτές. Σημειώνει δε ότι την πρόταση "να ορίσουμε τον στενό του συνεργάτη Θεόδωρο Αμπαζή, δυστυχώς, δεν αποδέχτηκε", ούτε και να προτείνει υποψήφιο της δικής του επιλογής.
Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Σκηνοθεσίας, αξιολόγησε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει δίχως θεσμική κατοχύρωση του προγράμματος σπουδών. Γι' αυτό "αποφασίσαμε να ζητήσουμε από την εποπτεύουσα αρχή να μας δοθούν οδηγίες", η οποία ζήτησε να ανασταλεί η σύστασή του, ενόψει της επεξεργασίας συνολικού νομοθετικού πλαισίου για τις δραματικές σχολές.
Για τη μετεγκατάσταση της Σχολής στο "Σχολείον" της Ειρήνης Παπά, το Δ.Σ. δεν είναι αρνητικό, επικαλείται όμως ζητήματα ασφαλείας, υποδομών και αδειών λειτουργίας, που δεν μπορούν να επιλυθούν σε διάστημα δύο μηνών. Όσο για την επίμαχη χορηγία των 280.000, "κάτι έχει αναφερθεί σε κάποια συνεδρίαση, αλλά τίποτε επισήμως".
Το Δ.Σ. ψέγει τον σύμβουλο του καλλιτεχνικού διευθυντή επί οικονομικών θεμάτων Ν. Μανωλόπουλο, που "έδωσε πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, κάτι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του προέδρου του Δ.Σ.", ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην άρνηση του Δ.Σ να επικυρώσει συμφωνίες και συμβάσεις τις οποίες εισηγήθηκε ο διευθυντής, "οι οποίες αφορούν εταιρείες, υποκρυπτόμενα πρόσωπα πίσω από αυτές, υπέρογκες αμοιβές των προσώπων και φαινόμενα φοροδιαφυγής", αν και οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για μεμονωμένη περίπτωση.
Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει: "Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το νέο Δ.Σ. δεν απέρριψε προτάσεις ούτε κάτι από το όραμα του καλλιτεχνικού διευθυντή. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή δήλωσε και έδειξε έμπρακτα τη στήριξη στο έργο του Στάθη Λιβαθινού". Αλλά, συμπληρώνει, έχει αποφασίσει "να λειτουργήσει όπως πρέπει: πιστό στους νόμους, να ελέγχει, να προστατεύει και κυρίως να επαναφέρει τη διαύγεια και τη διαφάνεια σε κάθε πράξη του οργανισμού".
* Στη διαμάχη παρενέβη με ανακοίνωσή του και ο πρώην διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, αμφισβητώντας, για μία ακόμη φορά, τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, επικαλούμενος το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων που παρέδωσε στη νέα διοίκηση, αλλά και επιτιθέμενος στους συνεργάτες του Στ. Λιβαθινού, καθώς και στον πρώην υπουργό Νίκο Ξυδάκη.
Σ.Κ., Η ΑΥΓΗ, 11.09.2015

No comments: