Επίσημη "πρώτη" χθες για τη νέα ηγετική ομάδα του ΚΘΒΕ, καλλιτεχνική και διοικητική, που παρουσίασε, σε μια συνέντευξη Τύπου από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση του οργανισμού, το πώς οδηγήθηκε το θέατρο σε αυτήν, αλλά και τα σχέδια για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου χωρίς σπατάλες, με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.
"Αναλάβαμε σε μια δύσκολη συγκυρία για να βοηθήσουμε το θέατρο που αγαπάμε αμισθί" τόνισε ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. Άρης Στυλιανού, που σημείωσε ότι "θα κατασκηνώσουμε στην Αθήνα και στα υπουργεία για να διεκδικήσουμε λύση".

Σε αυτά αναφέρθηκε εκτενώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, που προανήγγειλε λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και περικοπές όπου είναι δυνατόν, διαφάνεια, με όλες τις συμβάσεις και τα συμβόλαια να δημοσιεύονται στη «Διαύγεια», με σεβασμό στους εργαζόμενους και στο κοινό, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, προσπάθεια για αύξηση των χορηγιών και εσόδων.
Αφού σημείωσε ότι "συνεχίζουμε να διεκδικούμε έκτακτη επιχορήγηση και επιστροφή του χρέους της Όπερας", τόνισε: "Ανακτήσαμε τη ρύθμιση των 150 δόσεων στο ΙΚΑ, δώσαμε ένα μισθό από τους τρεισήμισι στους εργαζόμενους, ρυθμίσαμε οφειλές στη ΔΕΗ και τακτοποιούμε σιγά - σιγά τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Περιμένουμε εντός του μήνα τη δόση από την επιχορήγηση περίπου 1.800.000 ευρώ και συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε γιατί αφέθηκαν μήνες και χρόνια απλήρωτοι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί" κατέληξε.
Ο Γιάννης Αναστασάκης άφησε αιχμές για τον προηγούμενο διευθυντή Γιάννη Βούρο, σχολιάζοντας πως "ενώ συντελεστές και συνεργάτες του θεάτρου παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια, εισέπραξε 68.500 ευρώ από τα περίπου 84.500 των αμοιβών που του αναλογούσαν για τα έργα που σκηνοθέτησε στα δυόμισι χρόνια της θητείας του". Υποσχέθηκε μάλιστα πως αν ο ίδιος σκηνοθετήσει παραστάσεις, θα προσαρμόσει την αμοιβή του στην κατάσταση του οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, ανέφερε ότι η παραγωγή Alexander the Great, που σύμφωνα και με τον Γιάννη Βούρο ήταν λανθασμένη επιλογή, κόστισε στο ΚΘΒΕ 406.000 ευρώ, ενώ εκείνη τη χρονιά απασχολήθηκαν 147 ηθοποιοί. Όπως είπε, ο ίδιος θα παραμείνει στους 100 που προβλέπει ο νόμος, με τους μισούς να αποτελούν τον βασικό κορμό και τους άλλους να εναλλάσσονται. "Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε θέατρο με λίγα, αλλά για πολλούς" είπε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποιες από τις σκηνές του θεάτρου, είπε πως δεν του ζητήθηκε, αν όμως του ζητηθεί από κάποιον άλλο υπουργό, "θα το σκεφτώ και θα το ανακοινώσω. Όμως δεν θα είμαι εγώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής που θα το κάνει".
Ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν θα ακολουθήσει αυτόν που κατάρτισε ο Γιάννης Βούρος, με νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα ξεκινήσει με το έργο "Ρωμαίο και Ιουλιέτα on the road, όπως ανακοίνωσε από τη Νεανική Σκηνή στις 4 Οκτωβρίου".

Α.Τ., Η ΑΥΓΗ, 11.09.2015