Friday, September 11, 2015

Το Δ.Σ. του Εθνικού ζητεί ουσιαστικό διάλογο για λύση

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10.09.2015

 Το «Σχολείον» στην οδό Πειραιώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έδρα της υπό ίδρυσης Σχολής Σκηνοθεσίας.
Το «Σχολείον» στην οδό Πειραιώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έδρα της υπό ίδρυσης Σχολής Σκηνοθεσίας.

Το καζάνι που βράζει στο Εθνικό Θέατρο δεν έχει μόνο την άποψη του καλλιτεχνικού διευθυντή, Στάθη Λιβαθινού, και του ακάματου αναπληρωτή διευθυντή, Θοδωρή Αμπαζή. Υπάρχει και η άποψη της πλειοψηφίας του Δ.Σ., τα μέλη του οποίου απουσίαζαν από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ετσι επικοινωνήσαμε χθες το μεσημέρι με τον εικαστικό καλλιτέχνη και ακαδημαϊκό δάσκαλο Κυριάκο Κατζουράκη, για να μπορέσουμε να ακούσουμε και την πλευρά της πλειοψηφίας του Δ.Σ., με την οποία έχει ασυμφωνία –τουλάχιστον– ο Στάθης Λιβαθινός.
Και μας είπε πολλά: «Υπήρχε από την πρώτη στιγμή μια δυσκολία συνεννόησης, δεν ξέρω ποια είναι η αιτία και πού οφείλεται. Εκεί που έχει καταλήξει το πράγμα έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα από την πλευρά του διευθυντή. Ποτέ δεν εμποδίσαμε και δεν περιορίσαμε τα όνειρά του.
Τον εγκαλούμε μόνο να γίνονται νόμιμα τα πράγματα. Δεν μπορείς να ιδρύεις μια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να μην έχεις πρόγραμμα σπουδών. Δεν μπορεί να ξεκινήσει έτσι στο πόδι, είναι σοβαρό θέμα. Θέλουμε να ξεκινήσει τμήμα σκηνοθεσίας, μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχει, αλλά δεν είναι επαρκές. Μακάρι να γίνει, είναι ευχή όλων μας. Αλλά μη βιάζεται επειδή βρήκε μία χορηγία».
  • Χορηγός το κράτος
«Το θέμα είναι ότι ο βασικός χορηγός αυτήν τη στιγμή του Εθνικού είναι το κράτος. Δεν μπορείς να θεωρείς μέγα χορηγό κάποιον που σου δίνει 100 και 150 χιλ. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτική χορηγία, αλλά ένα τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με χορηγίες».
Ο Κυριάκος Κατζουράκης, ένας από τους πιο καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες σήμερα και ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, συνέχισε: «Οσο για τη διεύθυνση της σχολής είναι μια δική του εμμονή που θεωρήσαμε συγκέντρωση εξουσιών. Από εκεί ξεκίνησε όλη η ιστορία. Το Εθνικό έχει μια παράδοση να είναι ανεξάρτητη η Σχολή από το ίδιο το Εθνικό. Πρέπει να είναι σαν μικρή ομπρέλα στέγασης πολλών απόψεων μια κρατική σχολή. Ο σπουδαστής ζητεί τον διάλογο και όχι την άποψη του ενός». Μετά από όλα αυτά τον ρωτήσαμε τι πιστεύει ότι θα γίνει. Απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα γίνει και κάποια στιγμή θα του απαντήσουμε. Εχουμε κάνει από τον Μάιο έως τώρα 22 συνεδρίες! Προσπαθούμε να κάνουμε δουλειά. Αλλά ο προορισμός στη ζωή μου δεν ήταν να βοηθήσω την καριέρα του Λιβαθινού. Με εντολή του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, προσπαθούμε να αλλάξει ο νόμος, γιατί έχει υπερεξουσίες ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, να υπάρχει δημιουργικός διάλογος και fair play μεταξύ Δ.Σ. και καλλιτεχνικού διευθυντή. Αυτό δεν υπήρξε από την αρχή. Είναι καλός καλλιτέχνης, αλλά δεν ξέρει από διοίκηση. Δεν ξέρω πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Πάντως έτσι όπως πάει δεν πάει. Εχουμε φέρει ένα σωρό ιδέες για το άπλωμα στην περιφέρεια του Εθνικού, αλλά μαραζώσανε αυτές οι ιδέες. Δεν έχει γίνει ουσιαστική κουβέντα για το τι είναι θέατρο και το τι είναι σχολή. Ηταν μια συνεχής διαπάλη, γιατί εσύ κι όχι εγώ. Αυτό που κάναμε σαν Δ.Σ. είναι ένας έλεγχος στα οικονομικά. Το όραμα το δικό μου για το τι είναι τέχνη δεν είναι σημαντικό, σημαντικό είναι το πώς αξιοποιώ τις πέντε δεκάρες που έχει ένας κρατικός φορέας για το δημόσιο συμφέρον».
Η «Κ» επικοινώνησε, ως όφειλε, και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, από τον οποίο ζήτησε να σχολιάσει ή να απαντήσει στις απόψεις του κ. Κατζουράκη. Η απάντηση του κ. Λιβαθινού ήταν λιτή και σαφώς επικεντρωμένη στην πορεία του θεατρικού έργου:
  • Απάντηση Στ. Λιβαθινού
«Το καλλιτεχνικό “πιστεύω” μου όσον αφορά την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Εθνικού και το πιστεύω όλων των συνεργατών μου αποτυπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού στις 8 Σεπτεμβρίου του 2015. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ένας θεσμός που τιμώ και θα τιμώ. Οσο για μένα θα εργαστώ με όλους τους συνεργάτες μου για να προχωρήσει το Εθνικό Θέατρο».
Πράγματι, με όλα τούτα έχουμε ξεχάσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Εθνικού και το ξεδίπλωμα της καλλιτεχνικής σεζόν. Και ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε την παραίνεση και την προτροπή του σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Γιάννη Χουβαρδά: «Μην το βάλετε κάτω, ακόμα κι αν έχετε το Δ.Σ. απέναντί σας».

No comments: