Friday, February 22, 2008

ΣΤΑΛΙΝ, ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Φωτογραφία

O Ακύλλας Καραζήσης και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός (εικονίζονται φορώντας προσωπεία των Στάλιν και Λένιν) έγραψαν, σκηνοθέτησαν και παίζουν στο έργο που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο με τον τίτλο «Στάλιν, μια συζήτηση για το Ελληνικό Θέατρο».

Δύο άντρες όρθιοι συζητούν. Έντονα. Δεν λογομαχούν. Ο ένας κραδαίνει πού και πού ένα τεύχος. Όρθιοι σ ένα μεγάλο άδειο δωμάτιο. Στη μέση. Κάτω από μια λάμπα κόκκινη, ιδεολογική. Πιο πίσω ένα άλλο δωμάτιο. Στον έναν τοίχο παίζει μια ταινία. Ο ήχος φτάνει στο δωμάτιο των ανδρών. Μεταξύ των δύο χώρων ένας πάγκος. Δύο γυναίκες καθισμένες. Στην αγκαλιά τους δυο παιδιά κοιμούνται. Η μία είναι ρωσίδα. Πίσω στο πρώτο δωμάτιο: Οι δύο άντρες στο απόγειο της συζήτησης.
Δύο καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί για τον προσωπικό τους θεατρικό κώδικα και την αιρετική τους διάθεση έρχονται να συμβάλουν στον πάντοτε επίκαιρο διάλογο για την ταυτότητα και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Με τη σύνθετη ιδιότητα του συγγραφέα-σκηνοθέτη-ηθοποιού, ελίσσονται σε πολλά πεδία δράσης, υιοθετούν ποικίλα εκφραστικά μέσα και παίζουν με το απρόβλεπτο και το αντισυμβατικό.
Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν – Μιχαήλ Μαρμαρινός, κοστούμια: Katrin Krumbein, κινηματογραφικά: Στάθης, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Περβολαράκη. Διανομή: Mary, Ακύλλας Καραζήσης, Βέρικα Μγκελάτζε, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιώργος Κριθαράς. Η πρεμιέρα θα δοθεί απόψε (22/2) από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας (Γκάζι), στις 21.00.

No comments: