Monday, February 18, 2008

ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΑ ΔΗΠΕΘΕ;

Η θεατρική πολιτική, για την οποία επί χρόνια καυχώνται οι υπουργοί Πολιτισμού του δικομματισμού είναι απλώς λόγια. Ενα κομμάτι της είναι ο θεσμός των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου, που τον έθεσαν στην κλίνη του Προκρούστη, αλλά και τα ΔΗΠΕΘΕ που πνέουν τα λοίσθια, αλλά το ΥΠΠΟ ...«αγρόν ηγόρασεν». Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού που «ενδύθηκαν» με υποσχέσεις προκάλεσαν τη μήνιν αρκετών.

Μετά την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του ηθοποιού - σκηνοθέτη Γιώργου Αρμένη, ακολούθησε επιστολή του σκηνοθέτη - καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος επισημαίνει τη μη εκπροσώπηση των ΔΗΠΕΘΕ στη συνάντηση για τη θεατρική πολιτική του ΥΠΠΟ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη αμηχανία ως προς τα ΔΗΠΕΘΕ. Κι όμως, ο θεσμός αυτός είναι πολύτιμος. Αρκεί να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του. Τα ΔΗΠΕΘΕ υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, για δύο πολύ απλούς, σημαντικούς και αυτονόητους λόγους. Πρώτον για την απαραίτητη πολιτιστική τους προσφορά στην περιφέρεια και δεύτερον γιατί είναι σημαντικοί χώροι άσκησης της θεατρικής τέχνης με ορατά αποτελέσματα στη συνολική απόδοση του επαγγέλματος. Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ του θεσμού και επίσης πολλές αφορμές απαξίωσής του. Αλλά η προσφορά στο κοινό και στην τέχνη, πιστεύω, πως δικαιολογούν μια δυναμική και συντονισμένη προσπάθεια για να τους δώσουμε φτερά. Οχι να τους τα κόψουμε...».

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΔΗΠΕΘΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ. Αντιδράσεις από ΔΗΠΕΘΕ κι επιχορηγούμενα θέατρα σημειώθηκαν κατόπιν των ανακοινώσεων του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη για τον τρόπο των επιχορηγήσεων. «Διάβασα με έκπληξη στις εφημερίδες κι αναρωτιέμαι. ... Με ποια κριτήρια αλήθεια, εισηγήθηκαν στον υπουργό Πολιτισμού τα "Ιστορικά Θέατρα"; Τι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έχουν, ούτως ώστε να ονομάζονται "Ιστορικά" και να επιχορηγούνται χωρίς να χρειάζεται γνωμοδοτική επιτροπή για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα;» αναρωτιέται ο Γιώργος Αρμένης του «Νέο Ελληνικού Θεάτρου». Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρόδου, Γιώργος Οικονόμου, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Πολιτισμού σημειώνει ότι η «κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη αμηχανία ως προς τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κι όμως, ο θεσμός αυτός είναι πολύτιμος. Αρκεί να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, προσθέτει, «υπάρχουν και κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχουν».

Η ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ. «Η απορία μου είναι ποιος και με ποια κριτήρια κατατάσσει τα θέατρα σε ιστορικά και μη. Γιατί δηλαδή εγώ, ο Αρμένης κι ο Βουτέρης δεν θεωρούμαστε ιστορικά θέατρα;». Η Αννα Βαγενά εκφράζει, αμέσως μετά τον Γ. Αρμένη, το δικό της παράπονο. «Χρόνια παλεύουμε. Εχουμε μια ιστορία πίσω μας. Δεν λέω να μην ενταχθούν στα ιστορικά θέατρα αυτά που κατατάχθηκαν. Αλλά γιατί αποκλειόμαστε εμείς; Με τον ίδιο τρόπο ξαναμοιράζουν την τράπουλα. Είναι άδικο. Οδηγούν κι αυτόν τον υπουργό στην ίδια λογική με τους προηγούμενους. Αυτό που ζητάμε είναι μια ανοικτή συζήτηση, να μας εξηγήσουν το γιατί». [ΙΩ.Κ., Ελευθεροτυπία, 20/2/2008]

2 comments:

Poe said...

Τι να πεί κανείς, είναι λες και εμποδίζουν την δημιουργία και την ελεύθερη σκέψη εσκεμένα αυτοί οι ρεμπεσκέδες για να μη βγούμε απο τον μαγικό κόσμο της αποβλάκωσης.
poexania.dtoxic.com Απο καρδιάς φλυαρία στα χρόνια της σιωπής.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Είναι αλήθεια όμως ότι η φλυαρία που μας βομβαρδίζει έχει δημιουργήσει τείχη σιωπής γύρω μας. Κι αν μιλάμε κάποιοι, δεν ακουγόμαστε. Κι αν συνεννοούμαστε μεταξύ μας είναι με... νοήματα. Η πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική "αγορά" έχει πλημμυρίσει με φωνακλάδες. Τους βοηθάει και η τηλεόραση... SOS!