Friday, August 31, 2012

Θέατρο των Εθνών και χορός από Πρώτη Υλη στα «Δημήτρια»


  • Σημαντικά ονόματα από τη διεθνή και ελληνική σκηνή θα εμφανιστούν στις φετινές εκδηλώσεις των Δημητρίων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των οποίων εγκρίθηκε τη Δευτέρα 9/7 το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο.

Θέατρο των Εθνών και χορός από Πρώτη Υλη στα «Δημήτρια»
Σημαντικά ονόματα από τη διεθνή και ελληνική σκηνή θα εμφανιστούν στις φετινές εκδηλώσεις των Δημητρίων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των οποίων εγκρίθηκε τη Δευτέρα 9/7 το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο. Από τη διεθνή σκηνή προβλέπεται να συμμετάσχουν το «Θέατρο των Εθνών» της Μόσχας, με σκηνοθέτη τον Τόμας Οστερμάγιερ, ο γερμανικός θίασος She She Pop, η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, ο γνωστός ακορντεονίστας Bjarke Mogensen από τη Δανία, οι Bathesva Dance Company» από το Ισραήλ, η ομάδα χορού Les Slovaks από τη Σλοβενία και από την ελληνική σκηνή η μουσικοθεατρική παράσταση«Πρώτη Υλη» από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης κ.ά.
Θέμα όμως δημιουργήθηκε με την παράσταση «Ρόουζ» με τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία περιελήφθη στο πρόγραμμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπεύθυνης για το θέατρο Ιφιγένειας Ταξοπούλου, που είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει χτες την παραίτησή της από την Τριμελή Καλλιτεχνική Επιτροπή των Δημητρίων.
Θέατρο των Εθνών και χορός από Πρώτη Υλη στα «Δημήτρια»
Τα φετινά 47α Δημήτρια είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και θα κοστίσουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης -χωρίς καμία επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΤ- 287.000 ευρώ, δηλαδή περίπου τον μισό προϋπολογισμό απ' ό,τι είχαν πέρυσι.
Με τα 47α Δημήτρια, συνεχίζεται μια μεγάλη τομή στη φιλοσοφία του περιεχομένου και της διοργάνωσης, με απώτερη φιλοδοξία, ο μακροβιότερος και σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης να ανανεωθεί και να συμβαδίζει με το όραμα και τις φιλοδοξίες για μία Θεσσαλονίκη σύγχρονη, δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή ευρωπαϊκή πόλη, όπως αναφέρθηκε από τη δημοτική αρχή.
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίουστο προαύλιο και περιμετρικά του Νέου Μεγάρου Μουσικής, όπως και πέρυσι. Η δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα θα κάνει μια διαδρομή από τη Νέα Παραλία ως το Μέγαρο και θα ακολουθήσει συναυλία του ουγγρικού συγκροτήματος «After Crying» και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Εισιτήρια
Χαμηλό θα είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου των εκδηλώσεων, που θα κυμανθεί από 5 έως 10 ευρώ.

Όλες οι εκδηλώσεις στο http://www.dimitria.thessaloniki.gr
-------------------------------------------------------
Η «ΡΟΟΥΖ» ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ: 
Την παραίτηση της υπεύθυνης για τον θεατρικό προγραμματισμό των Δημητρίων Ιφιγένειας Ταξοπούλου από την τριμελή Καλλιτεχνική Επιτροπή προκάλεσε χθες το γεγονός ότι χωρίς να αποτελεί δική της εισήγηση περιελήφθη στο πρόγραμμα η παράσταση «Ρόουζ» με τη Ζωή Λάσκαρη. «Δεδομένου του εξαιρετικά συρρικνωμένου προϋπολογισμού, μόλις 70.000 ευρώ» -όπως αναφέρει- «θεώρησα καλό, φέτος που η πόλη γιορτάζει, το μικρό αυτό κονδύλιο να ''επενδυθεί'' αποκλειστικά στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και στη νεότερη καλλιτεχνικά γενιά.

Αυτός ήταν ο κοινός άξονας του προγράμματός μου, που περιλαμβάνει 7 νέες παραγωγές (οι οποίες θα κάνουν όλες την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Δημητρίων), ένα τιμητικό αφιέρωμα στη Ρούλα Πατεράκη... και δύο σημαντικές ξένες συμμετοχές, τον πολυβραβευμένο γερμανικό θίασο She She Pop και το Θέατρο των Εθνών της Μόσχας, σε μια σπάνια συνεργασία του Γεβγκένι Μιρόνοφ με τον διάσημο σκηνοθέτη Τόμας Οστερμάγιερ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί η παράσταση «Ρόουζ» της κ. Ζωής Λάσκαρη» .

No comments: