Thursday, August 30, 2012

Μια σιωπηλή ιδιοφυία σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου

Η φετινή σειρά μεταδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ξεκινά δυναμικά με την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;», σε απευθείας μετάδοση από τη Σκηνή Κότεσλο, με αγγλικούς υπότιτλους, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο - σταθμό του Μαρκ Χάντον, «The curious incident of the dog in the night - time» (Ποιός σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα», που εκδόθηκε το 2003, απέσπασε σχεδόν όλα τα βραβεία για παιδική και για ενήλικη λογοτεχνία, παραμένει μπεστ σέλερ για μια δεκαετία, έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και, υπερβαίνοντας τον στενό κόσμο της λογοτεχνίας, αποτελεί κείμενο αναφοράς και «οδηγό» για κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς, που προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνθήκες και τις εκδηλώσεις της σύνθετης νευρολογικής διαταραχής του αυτισμού.


  • Το σύμπαν μιας ξεχωριστής νόησης

Ο ήρωας του βιβλίου, σύμφωνα με τον συγγραφέα του, είναι «ένας μαθηματικός με κάποιες δυσκολίες συμπεριφοράς, ένα αγόρι με προβλήματα επικοινωνίας, που έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και εμμονές, όπως τα μαθηματικά, το σύμπαν και τον Σέρλοκ Χομς». Ο δεκαπεντάχρονος αυτιστικός Κρίστοφερ, ο οποίος ξέρει όλες τις χώρες και τις πρωτεύουσές τους, όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 7.507 και θεωρεί ότι όλες οι ιστορίες είναι ψέματα και το θέατρο απατηλό, αποφασίζει να βρει τον δολοφόνο του σκύλου της γειτόνισσάς του. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ανακαλύπτει τις διαταραχές των «κανονικών» ανθρώπων και έρχεται αντιμέτωπος με τους δικούς του δαίμονες και τις δικές του ανασφάλειες, μέσα από τη δική του επίμονη άποψη για την πραγματικότητα.
Μια δύσκολη απόφαση
Το μυθιστόρημα - φαινόμενο μεταφέρθηκε στο θέατρο από τον βραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Σάιμον Στέφενς, σε μια παραγωγή υψηλών εντάσεων και πολλών επιπέδων, σκηνοθετημένη από τη Μάριαν Έλιοτ και με πρωταγωνιστές τον Λιούκ Τρένταγουέι, τη Νίαμ Κιούζακ και μία πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών, μετά από πολυετή αντίσταση του συγγραφέα στη μεταφορά του βιβλίου του στη θεατρική σκηνή.
Εξηγώντας τους ενδοιασμούς του, ο Μαρκ Χάντον αναφέρει: «Υπήρξαν πολλές προτάσεις, ακόμα και για μιούζικαλ στο Μπρόντγουει. Σκεφτόμουν ότι θα υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα για τη μεταφορά στη σκηνή ενός μυθιστορήματος, που εκτυλίσσεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα στο μυαλό κάποιου, που δεν μπορεί να επικοινωνήσει».
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.:             210 7282333      . Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 50΄ (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 14 (γενική είσοδος), 7 (φοιτητικό

No comments: