Friday, August 31, 2012

«Αλκιβιάδης»... ο παρεξηγημένος;



Το θέατρο ΡΟΔΑ παρουσιάζει σε δύο παραστάσεις, στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, τη Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, το έργο του Δημήτρη Περετζή «Αλκιβιάδης Αγιος». Γενική είσοδος 15 ευρώ.
Πρόκειται για ένα πλούσιο υπερθέαμα στο οποίο συμμετέχουν τριάντα ηθοποιοί, με ζωντανή μουσική και χορούς. Παρουσιάζει τα αρχαία μυστήρια με κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια ώστε να κάνει σαφές το περιεχόμενο και το νόημά τους. Μέσα στην έντονη, συνεχή δράση των σκηνών του έργου ζωντανεύει η προσωπικότητα του Αλκιβιάδη, που -όπως λένε οι συντελεστές της παράστασης- «δεν έχει καμία σχέση με τον εσκεμμένο διασυρμό του ονόματός του και τη συνηθισμένη αποσιώπηση και παραποίηση των ιστορικών στοιχείων γι' αυτόν, που έχουν διαιωνίσει μέχρι τις μέρες μας όλοι οι σύγχρονοι βιογράφοι του, χωρίς καμία εξαίρεση. Η εποχή του Αλκιβιάδη, μια περίοδος κοινωνικής κατάρρευσης της Αθήνας, θυμίζει την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Η επιπολαιότητα, η ανευθυνότητα και η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών οδήγησαν την πόλη στην καταστροφή.
Ο ευκρινής λόγος του Αλκιβιάδη όπως τον καταγράφει ο Θουκυδίδης, απόλυτα δικαιωμένος από τα γεγονότα που ακολούθησαν, στάθηκε αδύνατον να σταματήσει την πορεία αυτή, μέχρι που η μανία του όχλου μπροστά στα ίδια τα δικά του λάθη οδήγησε στη δολοφονία του ίδιου του Αλκιβιάδη και στην καταδίκη του δασκάλου του Σωκράτη».
Η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Περετζή, έχει ανεβάσει μεγάλους μύθους της ανθρωπότητας, όπως την Ινδική Ραμαγιάνα, το Μεσοποταμιακό Γκιλγκαμές, το ελληνικό έπος του Αμφιάραου. Η θεατρική δουλειά της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από το τηλεοπτικό κανάλι CNN, που έχει παρουσιάσει τρεις διαφορετικές παραστάσεις της ΡΟΔΑ στο διεθνές του ρεπορτάζ.
Τα σκηνικά - κοστούμια και τη μουσική έχουν κάνει μέλη της ομάδας. Παίζουν: Αλκιβιάδης Δημήτρης Γασπαράτος, Σωκράτης Σταύρος Κάππας, Ανυτος Σταμάτης Λόγος, Διοτίμα - Περσεφόνη Ιουλία Βεντίκου, Ιεροφάντης Νίκος Τσιουμπλεκτσής, Νικίας Δημήτρης Νέλλας. Φίλοι Αλκιβιάδη Γιώργος Κωστογιάννης, Αλέξανδρος Μπάτσης, Γιάννης Καλημέρης, Φίλοι Ανυτου Δημήτρης Νέλλας, Γιάννης Αγγέλης. Χορός - Ιέρειες Βίκη Τσέλιου, Ιουλία Βεντίκου, Εύα Αυλίδου, Κωνσταντίνα Μπαξεβάνη, Μαρίζα Πελεκάνου, Πία Πιερράκου, Δήμητρα Παπαδημητρίου, Χρυσούλα Μπέτσα, Πάττυ Παπαγεωργίου, Αθηνά Τσιουμπλεκτσή, Λένα Κοντοπίδου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή.

No comments: