Monday, March 19, 2012

«Περί ζώων» και ανθρώπων


Η Βίκυ Βολιώτη πρωταγωνιστεί στο έργο της Ελφρίντε Γέλινεκ, «Περί ζώων», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.
Το βαθιά πολιτικό έργο της Ελφρίντε Γέλινεκ, «Περί ζώων», το οποίο πραγματεύεται τη διακίνηση γυναικείας σάρκας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σήμερα - Δευτέρα 19 Μαρτίου- στις 9.15 το βράδυ, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Το έργο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο - αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με υψηλά ποσοστά στο εμπόριο γυναικών- και φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την κοινωνία που τον περιβάλλει.

Ο σκηνοθέτης και μεταφραστής του έργου, Κ. Αλέξης Αλάτσης, συνθέτει με το γλωσσικό υλικό μια θεατρική παρτιτούρα για τη γυναικεία παρουσία της Βίκυς Βολιώτη και τις επτά ανδρικές φωνές των Κωνσταντίνου Ανδρικόπουλου, Γιάννη Ασκάρογλου, Θανάση Πατριαρχέα, Γιώργου Καρκά, Έκτορα Λιάτσου, Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου και Κώστα Σιλβέστρου.
Η Αυστριακή συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2004, παρακινήθηκε από ένα σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βιέννη, λόγω της εξάρθρωσης ενός μεγάλου κυκλώματος τράφικινγκ, στο οποίο εμπλέκονταν -όχι μόνο ως πελάτες, αλλά κυρίως ως ιθύνοντες νόες- πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας της Βιέννης. Καταφέρνοντας να περιέλθουν στα χέρια της όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και οι απομαγνητοφωνήσεις (από κοριούς που είχε τοποθετήσει η αστυνομία τους μήνες της παρακολούθησης) όλων των διαλόγων των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα, έγραψε ένα έργο που αναρωτιέται για τη βία και την υποκρισία της δυτικής κοινωνίας.
Ο λόγος της έχει χαρακτηριστεί συχνά ως μεταφεμινιστικός, μεταδραματικός και πορνογραφικός. Χρησιμοποιεί αυτούσιο το υλικό από τις απομαγνητοφωνήσεις, προκειμένου να αποκαλύψει τον κυνισμό, τον σαδισμό, τη διαφθορά, την υποκρισία και το θράσος της κοινωνίας. Μάλιστα, λόγω της ιδιαίτερα σκληρής γλώσσας σε πολλά σημεία του έργου, δεν συνιστάται η παρακολούθησή του από θεατές κάτω των 16 ετών.
Στο πρώτο μέρος του έργου παρακολουθούμε τον μονόλογο μιας γυναίκας που οδηγήθηκε σε αυτό το κύκλωμα από έρωτα, καθώς ξετυλίγεται η απεγνωσμένη της προσπάθεια να διεκδικήσει το δικαίωμά της να αγαπά. Στο δεύτερο μέρος ακούγονται οι φωνές ανδρών που απαιτούν «φρέσκο κρέας» και κομπάζουν για τα πλεονεκτήματα και τις υπηρεσίες των «κοριτσιών» τους με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο, αναγκάζοντας το κοινό να ακούσει τις κραυγές των ζώων της Γέλινεκ με τερατώδη δύναμη. Ο επίλογος συγκλονίζει με την αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας, στη Γερμανία, όπου η νεαρή Anneliese Michel πέθανε το 1976, σε ηλικία μόλις 24 ετών, εξαιτίας του εξορκισμού, τον οποίο υπέστη από την τοπική καθολική εκκλησία.
Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Κ. Αλέξης Αλάτσης, σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης, κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα, φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Αμαλία Θεοδωροπούλου. Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος, Γιάννης Ασκάρογλου, Θανάσης Πατριαρχέας, Γιώργος Καρκάς, Έκτορας Λιάτσος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Κώστας Σιλβέστρος.
Πληροφορίες
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14 - Πλάκα, τηλ.: 210 3222464-3236732. Ώρες ταμείου: Δευτέρα- Κυριακή 10.00 - 13.00 και 17.00- 22.00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Διάρκεια: 75 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 20 ευρώ, φοιτητικό - ομάδες - σύλλογοι: 15 ευρώ, νεανικό κάτω των 25 ετών: 10 ευρώ.

No comments: