Tuesday, March 20, 2012

Η «Αrs moriendi» στο Τελλόγλειο

Η θεατρική ομάδα «Ars Moriendi» παρουσιάζει στο Τελλόγλειο τηνperformance «Κατάλογοι.14 – Πένθη» που βασίζεται στο ομώνυμο σκληρό και άκρως ποιητικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη. Το έργο του Δημητριάδη είναι ένας στοχασμός πάνω στην ποίηση και τη ματαιότητα της ζωής που μιλάει για την πίστη, την αγωνία και το θάνατο. Η παράσταση της «Ars Moriendi» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 19.30 το βράδυ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και τους συντελεστές της παράστασης.
Όπως αναφέρει στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Πηνελόπη Χατζηδημητρίου «στους Καταλόγους. 14, η γλώσσα της ποίησης του Δημητριάδη προσπαθεί να βρεθεί στο ύψος του σώματος όταν αυτό κατεβαίνει στο έσχατο βάθος. Η γλώσσα αυτή παλεύει να συγκρατήσει ό,τι λίγο-λίγο χάνεται μέσα στο χώμα. Οι λέξεις του Δημητριάδη πενθούν όχι μόνο την σταδιακή εξαφάνισή του σώματος στο ασώματο τίποτα αλλά και την απόσταση που όλο μακραίνει ανάμεσα στο σώμα και στο σώμα...».

  • Who is who
Η Ομάδα Θεάτρου «Ars Μoriendi» δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 από τον Θάνο Νίκα και την Πηνελόπη Χατζηδημητρίου. Στελεχώθηκε από νέους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το χώρο του θεάτρου και του χορού.
Από το Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2011, στεγάστηκε στo δικό της στούντιο. Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις Οδυσσέας του Δημήτρη Δημητριάδη, Περιγραφή Εικόνας του Heiner Μüller, Περιγραφή Εικόνας-Εκδοχή Β΄ του Heiner Μüller, Οδυσσέας και κάτι, βασισμένη στην τριλογία Ομηριάδα του Δημήτρη Δημητριάδη και Φαίδρας Τόπος, μια σύνθεση από τους Κρήτες του Ευριπίδη.
Τον Οκτώβριο του 2011, συμμετείχε στην Απογραφή Πληθυσμού των Δημητρίων, με την παράσταση Πεθαίνω σαν Χώρα του Δημήτρη Δημητριάδη. Στόχος της ομάδας είναι να λειτουργήσει ως ένας χώρος έρευνας και δημιουργίας που θα προσφέρει εναλλακτικές αναγνώσεις έργων της ελληνικής και της ξένης δραματουργίας.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  • Τίτλος: Κατάλογοι. 14 – Πένθη
  • Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης
  • Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
  • Σκηνική εγκατάσταση & φωτισμοί: Θάνος Νίκας
  • Παίζουν: Ειρήνη Καλογηρά, Θάνος Νίκας

ΧΡΗΣΙΜΑ
  • Ημερομηνία: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
  • Ώρα: 19.30
  • Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγ. Δημητρίου 159 Α, Θεσσαλονίκη, τηλ.             2310 991377 begin_of_the_skype_highlighting            2310 991377      end_of_the_skype_highlighting      ,             2310 247111 begin_of_the_skype_highlighting            2310 247111      end_of_the_skype_highlighting      
  • Είσοδος ελεύθερη

No comments: