Tuesday, March 20, 2012

Οι Χαλασοχώρηδες του Παπαδιαμάντη ανεβαίνουν στη σκηνή

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΚΜΗΝΗ» Το 1892 (έναν χρόνο πριν από την πτώχευση του ΄93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες».
Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες περιμένουν τις εκλογές στους «Χαλασοχώρηδες»
Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες περιμένουν τις εκλογές στους «Χαλασοχώρηδες»
Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών. Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους. Παρουσιάζει με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ' ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν... Το 2012, μέσα στη σύγχυση που όλοι βρισκόμαστε, αναζητάμε τις κοινές μας ιστορίες. Στοχαζόμαστε, μιλάμε, συμμετέχουμε πολιτικά. Οι «Χαλασοχώρηδες» βρίσκουν επίκαιρα πατήματα.
Χωρίς αφηγητή
Στην παράσταση, που παρουσιάζεται (έως 10/4) στο θέατρο «Αλκμήνη», δεν υπάρχει αφηγητής. Χωρίς τον πλάγιο λόγο της αφήγησης , οι σκέψεις των ηρώων και του συγγραφέα μετατρέπονται σε δημόσιο λόγο. Οι «Χαλασοχώρηδες» δεν «μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα», είναι σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος που σε εξελιγμένη μορφή έχουμε και σήμερα. «Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά-κοστούμια η Λυδία Κοντογιώργη και τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου. Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Ιωάννα Πιατά, Παναγιώτης Σούλης.

No comments: