Monday, March 19, 2012

ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «Μποέμ» σε μία... βαλίτσα

Η θρυλική όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι που εξιστορεί τον έρωτα ενός ποιητή και μιας ράφτρας ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό


Η Eλενα Κελεσίδη στην «Μποέμ», τη θρυλική όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι που μιλά για τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή
Η Eλενα Κελεσίδη στην «Μποέμ», τη θρυλική όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι που μιλά για τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή 


Εχουν χωρέσει την όπερα σε μία... βαλίτσα και την ταξιδεύουν! Με τους τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Οπερα της Βαλίτσας» βγαίνει εκτός του θεάτρου «Ολύμπια» και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας. Η δεύτερη παραγωγή της «Οπερας της Βαλίτσας» είναι η θρυλική όπερα «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι, όπερα που αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή. Η «Μποέμ» ξεκινάει το ταξίδι της από την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων [Αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός», Κτίριο («Δ4»), Πειραιώς 100, Γκάζι], στις 21 (και 27) του μήνα και συνεχίζει στις 29 στο «Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η «Οπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει την «Μποέμ» σαν μια «εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Ισίδωρο Σιδέρη. «Δεν θέλει να ανταγωνιστεί την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με τη δύναμη της μουσικής και των ερμηνευτών, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό και να πάει σε κάθε γειτονιά της Αθήνας». Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές ανεβαίνουν με τις βαλίτσες τους στη σκηνή και δημιουργούν τον σκηνικό χώρο.
Γιάννης Χριστόπουλος
Γιάννης Χριστόπουλος
Η ιστορία ξεκινά παραμονή Χριστουγέννων με τη γέννηση ενός έρωτα και τελειώνει με τον θάνατο του έρωτα. «Ο Ερως - Θάνατος, που στην παράστασή μας προσωποποιείται, σαν ένας άλλος μποέμ κυκλοφορεί ανάμεσά τους, ορατός από τη Μιμή, αλλά αόρατος για τους άλλους» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός τον οποίο αγνοούν. Η παρουσία του είναι καταλυτική για την παράσταση, αφού συμμετέχει ως θιασάρχης-σκηνοθέτης που προωθεί τη δράση». Στην «Μποέμ» οι ερωτικές καταστάσεις είναι έντονες και οι συγκρούσεις των χαρακτήρων βίαιες. «Η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. Το χιούμορ και το σασπένς αντιπαρατίθενται στο υπέροχο μελό του έργου και της μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό» καταλήγει ο ίδιος.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ισίδωρος Σιδέρης, τα σκηνικά-κοστούμια ο Γιάννης Κατρανίτσας, τη μουσική διδασκαλία και συνοδεία παράστασης ο Φρίξος Μόρτζος. Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
Διαφορετική ματιά
Η «Oπερα της Βαλίτσας» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα» που οργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει διάσημες όπερες, με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους. Είναι ευέλικτη, δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και ταξιδεύει την τέχνη της όπερας σε ένα ευρύτερο κοινό. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, δημοφιλείς όπερες ξεδιπλώνουν τον μύθο τους, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μία βαλίτσα.
  • ΤΟ ΚΑΣΤ
    Παίζουν: Γιάννης Χριστόπουλος, Ελενα Κελεσίδη, Χάρης Ανδριανός/Χρήστος Λάζος, Μαρία Κόκκα, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κώστας Ντότσικας, Χρήστος Αμβράζης, Διονύσης Τσαφταρίδης.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 19/3/2012

No comments: