Saturday, June 30, 2012

«Δον Ζουάν, η επιστροφή» από τον Γιώργο Κιμούλη


  • Ο σημαντικός θεατράνθρωπος σε αναζήτηση «φωτισμένων θηλυκών μυαλών»





[MΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ: 29/06/2012]. Επτά τα θανάσιμα αμαρτήματα, επτά τα θαύματα, επτά οι ημέρες της δημιουργίας.... Επτά οι γυναίκες του Δον Ζουάν στην εκδοχή που υπογράφει ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος βασισμένος θεατρικό του Εντεν Φον Χόρβατ «Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο» προτείνει το δικό του έργο «Δον Ζουάν, η επιστροφή». Σκηνοθετεί και παίζει πλαισιωμένος από επτά γυναίκες ηθοποιούς που ερμήνευουν όμως 35 _γυναικείους_ ρόλους.

«Αυτό που ουσιαστικά προσπαθεί να πει αυτή η παράσταση είναι ότι την ευθύνη για τη δημιουργία ενός αρσενικού τέρατος την έχει η γυναίκα με την ιδιότητα της μητέρας. Κατ΄επέκταση αυτή είναι και η μοναδική που μπορεί να βρει λύση ώστε να μην συνεχίζει ο κοινωνικός χώρος να έχει φύλο.... Μέχρι τώρα και παρ΄όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η κοινωνία παραμένει φύλου αρσενικού. Ολοι οι μηχανισμοί που λειτουργούν στηρίζονται και βασίζονται και σε νόρμες αρσενικές. Με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην μπορεί να καταφέρει τίποτα περισσότερο από το απενοχοποιεί αυτό το σύστημα, κερδίζοντας απλά σε ...ποσόστοση. Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβει πλήρως την ευθύνη των νέων αρσενικών μήπως και η ανθρωπότητα πάψει να είναι απάνθρωπη», λέει ο ίδιος για την παράσταση που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο το βράδυ (30/6) στο θέατρο Βράχων, στον Βύρωνα. Και συνεχίζει: «Ζητούνται φωτισμένα θηλυκά μυαλά... Διαφορετικά η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον. Πρέπει να επιστρέψει σε μια μητρική υπόσταση. Φυσικά και χρειάζεται μια συνεργασία και με τους άρρενες». Ως πατέρας, εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης, και μάλιστα μιας 18χρονης κόρης, ο Γιώργος Κιμούλης μοιάζει σαφής, ξεκάθαρος: «Η κόρη είναι αυτό που είναι η μητέρα της και θέλει να είναι αυτό που είναι ο πατέρας της... Οσο πιο γρήγορα συμφιλιωθεί με αυτό, θα γίνει αυτό που είναι και θα έχει αυτό που θέλει. Γι΄αυτή τη συμφιλίωση βεβαίως πρέπει να βοηθούν και οι δύο γονείς _καθείς κι ο ρόλος του».

Μέσα σε ένα άχρονο και άτοπο σκηνικό παρακολουθούμε το όνειρο-εφιάλτη ενός αρσενικού μυαλού. Ο κεντρικός ήρωας βιώνει τον κίνδυνο της αποδόμησής του από τα θηλυκά πλάσματα που έχουν περάσει από τη ζωή του. «Μέσα σε αυτό το όνειρο-εφιάλτη βλέπει την πλήρη ανάληψη της ευθύνης των θηλυκών όντων να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός καινούργιου ανθρώπου. Και όπως κάθε δημιουργία έχει ανάγκη την καταστροφή του προηγούμενου, αυτός βιώνει αυτή ακριβώς την καταστροφή»επισημαίνει ο Γιώργος Κιμούλης που βασίστηκε στην άποψη του τόσο του Χόρβατ όσο και του Μοντερλένπου είδαν τον Δον Ζουάν σε μεγάλη ηλικία να προσπαθεί να ζητήσει συγνώμη, που προσπαθεί να αλλάξει ή καλύτερα να πείσει τους άλλους ότι άλλαξε. «Γιατί νοιώθει ότι χάνει την εξουσία της γοητείας του», τονίζει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, και προσθέτει: «Στη δική μου διασκευή καμμία γυναίκα δεν πείθεται: ούτε τον πιστεύουν ούτε πιστεύουν ότι έχει αλλάξει». Ολα ξεκινούν όταν μετά από μια μεγάλη καταστροφή, που εμπεριέχει και την καταστροφή μιας πόλης, όσοι πολίτες έχουν σωθεί επιχειρούν να το σκάσουν με τα καράβια.... Εκείνος, ο Δον Ζουν, είναι ο μόνος επιζών που η θάλασσα ξεβράζει σε ένα παράξενο νησί. Εκεί σαν να υπάρχει ένα άσυλο, ένα εγκαταλλελειμμένο _στοιχειωμένο_ νοσοκομείο, τον περιμένουν επτά περίεργες νοσοκόμες για να τον περιθάλψουν......

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ & Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ


* Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης - Σκηνικά: Pawel Dobrzycki - Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου - Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη - Κινησιολογική Επιμέλεια: Έλενα Γεροδήμου - Video: Δημήτρης Ζώγκας - Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης & Κων/νος Κυριακού - Δ/νση Παραγωγής: Παναγιώτης Πάντος - Οργάνωση Παραγωγής Περιοδείας: Λευτέρης Πλασκοβίτης. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Φαίη Ξυλά, Κατερίνα Γερονικολού, Δήμητρα Παπαδήμα, Παρασκευή Κατσάνη, Άννα Έλενα, Βασιλική Μπισαράκη.


* Πρεμιέρα το Σάββατο 30 Ιουνίου στον Βύρωνα, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στις 21.15. Στη συνέχεια θα δοθούν παραστάσεις στο Κηποθέατρο Παπάγου (2/7) στο Βεάκειο Πειραιά (3/7) και θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία εντός και εκτός Αθηνών, που θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

No comments: