Tuesday, June 26, 2012

Ο κατά Blitz Κιχώτης


Έχοντας στο ενεργητικό τους την επιτυχημένη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Chantiers d'Europe, που διοργανώθηκε στο Παρίσι από το Theatre De La Ville (με την παλιότερη δουλειά τους Guns!Guns! Guns!), καθώς και τις εξίσου επιτυχημένες παραστάσεις που έδωσαν νωρίτερα στη βερολινέζικη Schaubuehne, με την παράσταση Γαλαξίας, τα μέλη της ομάδας Blitz επιστρέφουν στην έδρα τους, προκειμένου να παρουσιάσουν, αυτήν την Πέμπτη και Παρασκευή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τη δική τους ανάγνωση του Δον Κιχώτη.
Εγκαταλείποντας ή, καλύτερα, "απιστώντας" στο κείμενο του Θερβάντες, οι Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια και Χρήστος Πασσαλής, υπεύθυνοι για τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία, εστιάζουν στο ίδιο το πρόσωπο του αντιήρωα, επιδιώκοντας να ακολουθήσουν τα βήματά του, να παρουσιάσουν γεγονότα της ζωής και περιστατικά που ακολούθησαν τον θάνατό του, εμπλέκοντας σε αυτήν την αφήγηση, η οποία δανείζεται τη γλώσσα και την τεχνική του ντοκιμαντέρ, μαρτυρίες υπαρκτών και επινοημένων προσώπων. Αφαιρώντας το περίβλημα του μύθου, επιχειρούν να τον ανασυνθέσουν και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να ερμηνεύσουν τη ματιά του απέναντι στην πραγματικότητα, η οποία διαρκώς τον διέψευδε. Έτσι, παρακολουθούν τον Κιχώτη, σαν σε ένα «στατικό rοad movie», να ακολουθεί τον δυσνόητο, σκληρό και μοναχικό δρόμο της ύπαρξης, που θα μπορούσε να είναι ο δρόμος του καθενός...

Η υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο New Theatrical Realities ομάδα Blitz, συνεχίζει έτσι τον γόνιμο προβληματισμό της πάνω στην έννοια του μεταδραματικού θεάτρου, που ξεκίνησε το 2004, έχοντας πάντα κατά νου το μότο τους: «περισσότερη ηθική, λιγότερη αισθητική».
Στην παράσταση Δον Κιχώτης, που θα παρουσιαστεί στον χώρο της οδού Πειραιώς 260, παίρνουν μέρος οι: Α. Αρμαγανίδης, Γ. Βαλαής, Μ. Μαθιουδάκης, Α. Παπούλια, Χ. Πασσαλής, Φ. Ταλαμπούκας, Μ. Τριανταφυλλίδου, Ν. Φλέσσας, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Εύα Μανιδάκη.

No comments: