Saturday, June 30, 2012

Σύμβολο θυσίας ή εξιλαστήριο θύμα;



Την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, παρουσιάζει, αύριο, στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, ο θίασος «5η Εποχή Τέχνης», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Ενα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής. Η Ιφιγένεια δε θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητά της καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.
H παράσταση «επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου» - σημειώνουν οι συντελεστές - «μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με τη σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κ. Βήτα. Ενας πυροβολισμός. Σκοτάδι. Μια γυναίκα νεκρή. Κάπου κοντά σε μια παραλία. Ενα σύνολο γυναικών μάρτυρες του θανάτου, ανακρίνονται. Αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο χορός αποκτά πρόσωπο, κάθε γυναίκα εκφράζεται διαφορετικά. Τα χορικά γίνονται το σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την Ιστορία. Οι ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο... Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Συγγενεύει με τη δολοφονία...»
Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θέμι Μουμουλίδη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Παναγιώτας Κοκκόρου, μουσική Κωνσταντίνου Βήττα, φωτισμοί Νίκου Σωτηρόπουλου. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Στάνκογλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αγγελος Μπούρας, κ.ά. Στο ρόλο της κορυφαίας η Ρίτα Αντωνοπούλου.

No comments: