Saturday, June 30, 2012

Μια "Αγγέλα" στον φυσικό της χώρο


Σε μια αυλή στον Κεραμεικό, στον χώρο της Kunsthalle Athena, Κεραμεικού 28, παρουσιάζεται για μία ακόμη εβδομάδα, έως τις 8 Ιουλίου, το έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου Αγγέλα. Στον φυσικό του χώρο, αφού το έργο διαδραματίζεται στον ακάλυπτο πολυκατοικιών της Αθήνας του 1950, με φυσικό φως (η παράσταση αρχίζει στις 8.00 μ.μ.), ζωντανεύει η τραγική ηρωίδα του Σεβαστίκογλου και οι άλλες υπηρέτριες που έφτασαν από τα ρημαγμένα από τον εμφύλιο χωριά τους στην πρωτεύουσα, με μια βαλίτσα στο χέρι, προκειμένου να εργαστούν στα πλουσιόσπιτα της αστικής Αθήνας.

Στην Αγγέλα, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου (1913-1990), μέσα από την καθημερινότητα μιας κοινωνικής ομάδας ανυπεράσπιστων και ευάλωτων στην καταπίεση γυναικών, αναλύει τις σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας. Παράλληλα, πλέκει με μαεστρία την αναζήτηση των υπευθύνων για την αυτοκτονία μιας υπηρέτριας με μια ερωτική ιστορία που συνθλίβεται στις συμπληγάδες της σκληρής πραγματικότητας. Από την άλλη, η διάχυτη σε όλο το έργο αισιοδοξία, παρά το δραματικό του πλαίσιο, εικονογραφεί μια Ελλάδα που προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, εκεί που ξεπηδούν οι πρώτοι πίνακες του Τσαρούχη, η ποίηση του Ρίτσου, οι πρώτες νότες του Θεοδωράκη και οι παραστάσεις του Κουν...
Στην παράσταση τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ελένη Βεργέτη, Κωστής Καλλιβρετάκης, Βασίλης Μαργέτης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ίρις Πανταζάρα, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Καλλιόπη Τζερμάνη και τραγουδά η  Λόλα Γιαννοπούλου. Τον σκηνικό χώρο και τα κοστούμια επιμελήθηκε η  Δάφνη Κούτρα.

No comments: