Tuesday, June 26, 2012

Συνεχίζεται ο "Αρχιμάστορας Σόλνες"


Για τέσσερις επιπλέον παραστάσεις (σήμερα, την Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο) θα παραμείνει στη σκηνή του "Θεάτρου" του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ο Αρχιμάστορας Σόλνες του Ίψεν, η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Γιάννη Χουβαρδά εκτός Εθνικού Θεάτρου, του οποίου, υπενθυμίζεται, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής.
Έργο βαθιά αυτοβιογραφικό, αποτελεί ένα από τα τελευταία του Νορβηγού δραματουργού, γραμμένο το 1892, και πραγματεύεται το δίλημμα ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα αλλά και τον φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου. Ο ήρωάς του, Χάρβαρντ Σόλνες, αρχιμάστορας και αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας, είναι ένας άνθρωπος αποφασισμένος να ορίσει ο ίδιος τη μοίρα του αντί να γίνει θύμα της, δίνοντας στον ώριμο πλέον Ίψεν την ευκαιρία να συνθέσει έναν ύμνο προς την ελευθερία, το σπάσιμο των δεσμών που κρατούν τους ανθρώπους σκλάβους των επιλογών τους.
Ο Γ. Χουβαρδάς, έχοντας στη διάθεσή του τους Ακύλλα Καραζήση, Γιάννο Περλέγκα, Άλκηστι Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκο Χατζόπουλο και Αργυρώ Χιώτη, στήνει την παράστασή του σε έναν απόλυτα κλειστό σκηνικό χώρο, σαν ένα μαύρο σφραγισμένο κουτί, με τους θεατές επί σκηνής.

No comments: