Saturday, June 30, 2012

Μαζί του φέρνει όνειρα


«Οξω απ' την παράγκα», την Τετάρτη 4/7, στο θέατρο Ρεματιάς
«Το τάγμα μας ξεκίνησε μ'αέρα στα πανιά του, μαζί του φέρνει όνειρα μ' όλη τη φαμελιά του»
«Αέρα και ερχόμαστε χειμώνα καλοκαίρι, αμπάριζα να πάρουμε του πλιάτσικου τ' ασκέρι»...
Εναν Καραγκιόζη ανένταχτο και αγανακτισμένο, πίσω και μπρος απ' τον μπερντέ... θα παρουσιάσει αυτό το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα, το «Ξυπόλητο Τάγμα». Πρόκειται για τη λαϊκή όπερα με τίτλο «Οξω απ' την παράγκα», μια σύμπραξη της τέχνης του Θεάτρου Σκιών, της Υποκριτικής και της Μουσικής. Μία παράσταση που οι φιγούρες γίνονται άνθρωποι και οι άνθρωποι φιγούρες, ο μπερντές βγαίνει στο σανίδι και με ζωντανή, επί σκηνής, μουσική, γίνεται ένα με το κοινό. Μια καραγκιοζέικη τραγική κωμωδία, μια επίκαιρη κοινωνική σάτιρα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους - και όχι μόνο - του αθάνατου ελληνικού Καραγκιόζη.
Ο λαϊκός θυμόσοφος έρχεται αντιμέτωπος, μέσα και έξω από το πανί, με το παρελθόν του, το παρόν του και το μέλλον του. Συναντάει τους προγόνους του, τους επιγόνους του, τους φίλους του και τους εχθρούς του. Αντιστέκεται στην πείνα, στη φτώχεια, στα χρέη και σε κάθε κατακτητή. Σκαρφίζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί τη «λύτρωσή» του, τη «λύτρωσή» μας. Φωνάζει «Οξω απ' την παράγκα!» σε καθετί που σκιάζει τη σκιά του. Χρέη πνίγουν τον Καραγκιόζη μέσα στο πανί και αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στο «εξωτερικό» (έξω από το πανί). Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τη σημερινή πραγματικότητα και της κλείνει σκωπτικά το μάτι!


Despina Mavridou
Μια παράσταση ψυχής εμπνευσμένη από το σήμερα, πατώντας, όμως, στο χτες της ελληνικής παράδοσης και στην αλήθεια του ελληνικού, αριστοφανικού θεάτρου. Μια παράσταση με... ψυχή βαθιά, με όργανα, κλαρίνα και βιολιά. Και λόγο δυνατό, νοσταλγίας, αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Ολα αυτά είναι τα «πλούτη» μας σε μια φτωχή Ελλάδα.
«Οι φωνές του Καραγκιόζη, όπως οι φωνές των πλανόδιων μικροπωλητών, δυνατές, αγνές... Ολη η νοστιμάδα της ελληνικής φυλής εκφρασμένη με ήχους...» είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης.
Από το μακρινό 1924 ξεκινάει το ταξίδι του Καραγκιόζη από τον μπερντέ στο θεατρικό σανίδι, με το σατιρικό δράμα του Θ. Συναδινού «Ο Καραγκιόζης» με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και με την ίδια στο ρόλο του Καραγκιόζη. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Καραγκιόζης ενσαρκώθηκε αμέτρητες φορές, είτε, αρχικά, σε μορφή επιθεώρησης, είτε στο καθεαυτό δραματολόγιο του ελληνικού θεάτρου.
«Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας- σημειώνει το "Ξυπόλητο Τάγμα" - «μεσοπόλεμο, δικτατορία, μεταπολίτευση, ο ξυπόλητος Καραγκιόζης ερχόταν κοντύτερα στο λαό, σα να τον προσκαλούσε ο ίδιος για να βάλει στην καμπούρα του όλα τα βάσανά του, για να ξορκίσει τις "κατραπακιές" που έτρωγε ο ίδιος από τον κάθε λογής πασά. Ξυπόλητοι και εμείς τον επιστρέφουμε εκεί όπου ανήκει, όχι στη σκηνή ενός αθηναϊκού θεάτρου, μα στη ρίζα του πολιτισμού μας, περιοδεύοντας αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα και κουβαλώντας στην καμπούρα μας το τραγικό γέλιο της και την πικρή αλήθεια της».
Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Συγγραφή έργου: Τάσος Κώνστας. Τα κείμενα των Διογένη - Διγένη - Πτωχοπροδρόμου έγραψε ο Αθως Δανέλης. Μουσική: Γιώργος Τζώρτζης. Παίζουν: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παύλος Ορκόπουλος, Τζένη Βαβαρούτα, Γιάννης Ζουμπαντής, Βασίλης Τσιπίδης, Τάκης Βαμβακίδης. Καραγκιοζοπαίχτης: Τάσος Κώνστας. Μουσικοί: Γιώργος Τζώρτζης, Μίλτος Χρυσανθίδης, Solis Barki, Δημήτρης Κατσούλης, Βασίλης Δουμουλιάκας και ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο. Ενδυματολογία - Σκηνικά - Χορός: Νίκος Κασαπάκης. Κινησιολογία: Πέτρος Γάλλιας. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Ηχος: Θανάσης Γκίκας. Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση & Ταμείο: 10 ευρώ.
Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει ελεύθερο λαϊκό γλέντι με την εξαμελή ορχήστρα, ενώ δε θα λείψουν και άλλες εκπλήξεις «βγαλμένες» από τον παλιό καλό καιρό!
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς του Αετοπουλείου Πολιτιστικού κέντρου Χαλανδρίου.
Ακολουθούν: 14/7 Νεμέα, Green Theater, 25/7 Ορεστιάδα, 26/7 Πτολεμαΐδα, 1/8 Στυλίδα, 22/8 Αρτα, κ.ά.
[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 1 Ιούλη 2012]

No comments: