Sunday, November 27, 2011

Η πλούσια προσφορά του Βαγγέλη Λειβαδά στο ελληνικό θέατρο


  • Ξεπέρασαν τις 350 οι θεατρικές του δουλειές σε όλα τα είδη 

 Η πλούσια προσφορά του Βαγγέλη Λειβαδά στο ελληνικό θέατρο
Ο Βαγγέλης Λειβαδάς (δεξιά) σε παλαιότερη φωτογραφία με τη σύζυγό του Σμαρούλα Γιούλη και τον Γρηγόρη Βαλτινό από πρεμιέρα θεατρικής παράσταση

O Βαγγέλης Λειβαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ηταν 90 ετών. Από πολύ νωρίς αγάπησε το θέατρο και το 1958 έκανε την πρώτη του θεατρική παραγωγή.

Εκτοτε οι δουλειές που ανέβασε ξεπέρασαν τις 350, καλύπτοντας όλα τα είδη, από την κωμωδία και το δράμα, ως τα μεγάλα μιούζικαλ, είδος που ταυτίστηκε με τον ίδιο και με την αγαπημένη του σύζυγο, Σμαρούλα Γιούλη.
Τη δεκαετία του ΄70 ανέλαβε το τότε θέατρο Καλουτά και το μετέτρεψε σε «Αμφιθέατρο» για να παρουσιάσει τον «Ερωτόκριτο» και την «Οδύσσεια», ενώ ήταν ο πρώτος παραγωγός που ανέβασε αριστοφανική κωμωδία στο Ηρώδειο.

Συνεργάσθηκε με όλο, σχεδόν, το ελληνικό θέατρο, για παραστάσεις ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Ανάμεσα στις εκατοντάδες παραγωγές του περιλαμβάνονται έργα των  Ξενόπουλου, Μελά, Τσιφόρου, Πρετεντέρη, Σακελλάριου, Ψαθά, Ρούσου, Γιαλαμά και αργότερα, ΜάτεσιΜποστΜουρσελά, Ξανθούλη ως τον Λαζόπουλο. Αλλωστε για την αγάπη του στο ελληνικό έργο τιμήθηκε από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Από τους λάτρεις των διεθνών μιουζικαλ ανέβασε στις αθηναϊκές σκηνές τα «Σικάγο», «Η γυναίκα της χρονιάς», «Μάγκες και κούκλες», «Hello Dolly», «Sweet Charity» ως και το «Grease» κ.ά. Από τις παραστάσεις του πέρασε όλο το ελληνικό θέατρο, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, φωτιστές.

 Η πλούσια θεατρική του δραστηριότητα αναπτύχθηκε μέσα στις τέσσερις δεκαετίες της πορείες του στα θέατρα Καλουτά, Διονυσια, Ακάδημος και πιο πρόσφατα στις σκηνές του Αμιράλ, του Βέμπο και των θερινών Παρκ και Σμαρούλα _αφιερωμένο στην Σμαρούλα Γιούλη, με την οποία μοιράστηκε και όλα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, καθώς είχε αποσυρθεί, λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας από τα ελληνικά θεατρικά δρώμενα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 27/11/2011

No comments: