Monday, April 21, 2008

«ΑΙΑΣ» ΣΑΝ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ!


«Αίας» από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 4/5, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», θα ανεβάσει τη σοφόκλεια τραγωδία «Αίας», σε μια πειραματική παράσταση.

Ο «Αίας» μυθολογεί τη μανία του Αίαντα επειδή δεν του αποδίδονται τα «κληροδοτημένα» γι' αυτόν όπλα του Αχιλλέα. Οι Αχαιοί, μετά το θάνατο του Αχιλλέα, δίνουν τα όπλα του ήρωα στον Οδυσσέα. Ο Αίαντας, πιστεύοντας ότι με νοθεία πήραν τα όπλα, αποφασίζει να εκδικηθεί τους Αχαιούς. Ορμώντας στο στρατόπεδο καταλαμβάνεται από «μανία», σταλμένη από τη θεά Αθηνά, και αντί να επιτεθεί στους Αχαιούς, επιτίθεται στα κοπάδια τους. Η Αθηνά τον ξαναφέρνει στα λογικά του, αλλά ο Αίας, νιώθοντας εξευτελισμένος αυτοκτονεί. Μετά το θάνατό του, ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, τον ατιμάζουν περισσότερο, αφήνοντάς τον άταφο. Ο αδελφός του, Τεύκρος, διακινδυνεύοντας διεκδικεί το νεκρό σώμα.

Η παράσταση ξεκίνησε από το σεμινάριο «Το αρχαίο δράμα μέσα από το θέατρο σκιών», που έγινε σε συνεργασία με το «Κέντρο Αρχαίου Δράματος» και παίχτηκε μία φορά (2006). Το Εθνικό Θέατρο έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα «Δρόμος με δέντρα», να ξαναδουλέψει την παράσταση αναδεικνύοντας τη λαϊκότητά της, καθώς δανείζεται στοιχεία του θεάτρου σκιών. Στην παράσταση ο Αίας εμφανίζεται ως υπερφυσική φιγούρα του θεάτρου σκιών, εμπνευσμένη από τις απεικονίσεις του Αίαντα στην αρχαιοελληνική αγγειογραφία.

Συντελεστές της παράστασης: μετάφραση Νικολέττα Φριντζήλα, σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα, σκηνογραφία - μουσική Βασίλη Μαντζούκη, κίνηση Κική Μπάκα - «Sine qua non», φωτισμοί Μελίνα Μάσχα. Παίζουν: Μανόλης Μαυροματάκης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Αθως Δανέλλης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιώργος Φριντζήλας, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τάνια Παπαδοπούλου, Θεανώ Μεταξά, Χριστίνα Μαξούρη, Κίκα Γεωργίου, Χρήστος Πίτσας, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.

No comments: