Tuesday, April 22, 2008

Ο Πίτερ Μπρουκ στην Αθήνα


Φωτογραφία
Σκηνή από την παράσταση «Μολόρα», διασκευή της «Ορέστειας» από τη Νοτιοαφρικανή Γιλ Φάρμπερ. Δεξιά επάνω, ο Πίτερ Μπρουκ, ο οποίος θα παρουσιάσει το «Warum- Warum» και, κάτω, η κόρη του Ιρίνα, η οποία θα παρουσιάσει την παράσταση «Περιμένοντας το Ονειρο»

Με λιγότερο λαμπερά ονόματα και λιγότερες παραστάσεις δίνει το εφετινό «παρών» του το Φεστιβάλ της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας «Θέατρο Πέρα από τα Ορια», το οποίο διοργανώνεται για τέταρτη φορά στο διάστημα από τις 19 ως τις 30 Μαΐου στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου.
Συγκεκριμένα, την αυλαία θα σηκώσει στις 19 και 20 Μαΐου ο Πίτερ Μπρουκ, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα δουλειά του με τίτλο «Warum - Warum» («Γιατί- Γιατί»). Ο σημαντικός καλλιτέχνης διερευνά τις ρίζες, τη γλώσσα και τα μέσα της σύγχρονης σκηνικής πράξης. Το «Warum- Warum» έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη στο Schauspielhaus στη Ζυρίχη και στις 19 Μαΐου θα παρουσιαστεί στην Αθήνα. Στη συνέχεια, από τις 22 ως τις 24 Μαΐου, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Περιμένοντας το Ονειρο» από το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπρουκ και με θίασο αποκλειστικά ανδρικό. Ακολουθεί στις 28, 29 και 30 Μαΐου η «Μολόρα» («Τέφρα») από την «Ορέστεια» του Ευριπίδη.
Πρόκειται για την παράσταση που σκηνοθέτησε η Νοτιοαφρικανή, βραβευμένη στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου σκηνοθέτις και με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση συγγραφέας Γιλ Φάρμπερ, η οποία παρουσιάζει στην Ευρώπη μια διασκευή της «Ορέστειας», σε μια συμπαραγωγή του Οxford Ρlayhouse και του Johannesburg Μarket Τheatre. Ο Χορός του νοτιοαφρικανικού θιάσου αποτελείται από γυναίκες της φυλής Χhosa, ενώ θα ακούγεται ζωντανή μουσική από τους Νgqoko Group. Η «Μολόρα» παρουσιάζεται τον Απρίλη του 2008 στο ΒΙΤΕ Festival του Βarbican στο Λονδίνο... [Το Βήμα, 22/4/2008]

No comments: