Wednesday, April 23, 2008

ΚΘΒΕ: Ξανά το Λεωφορείο ο Πόθος

Από την Τετάρτη 30 Απριλίου επανέρχεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η επιτυχία του Κ.Θ.Β.Ε., Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς, μία παράσταση που αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από το θεατρόφιλο κοινό. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 18 Μαΐου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντώνης Καλογρίδης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Πέμη Ζούνη, ο Βασίλης Μπισμπίκης και η Ιωάννα Παγιατάκη.

Το Λεωφορείο ο πόθος βλέπει για πρώτη φορά το φως της σκηνής στο Ethel Barrymore Theater της Νέας Υόρκης, στις 3 Δεκεμβρίου του 1947. Το έργο σημειώνει τεράστια επιτυχία (855 παραστάσεις) και απογειώνει τον συγγραφέα στην κορυφή της αμερικανικής δραματουργίας. Είναι το πρώτο έργο που κερδίζει και τα τρία κορυφαία βραβεία, το Πούλιτζερ, το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης και το Ντόναλντσον. Την ίδια χρονιά ανεβαίνει στο Μπρόντγουεϊ κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Ελία Καζάν με τους Μάρλον Μπράντο και Τζέσικα Τάντι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ το 1951 η κινηματογραφική του μεταφορά χαρίζει στη Βίβιαν Λι το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Το έργο ξεκινάει με μία άφιξη και τελειώνει με μία αναχώρηση. Η Μπλανς Ντιμπουά, μία γυναίκα λεπτεπίλεπτη, ευαίσθητη και ονειροπόλα καταφθάνει στη Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης, στο σπίτι της γλυκιάς και εύθραυστης αδελφής της Στέλλας, που είναι παντρεμένη με τον πολωνικής καταγωγής σκληρό και γοητευτικό Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Φθάνει εκεί με όχημα ένα λεωφορείο που φέρει το όνομα «Πόθος» και μοναδική αποσκευή μια βαλίτσα γεμάτη ψεύτικες γούνες, μπιζού και το βάρος των αναμνήσεών της από ένα στοιχειωμένο παρελθόν. Ο Στάνλεϊ, ένας άντρας που αναζητάει την άμεση και απλή απόλαυση της ζωής, και αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως τρόπαιο, νιώθει να απειλείται από την έλευση της Μπλανς. Η ονειροπόλα Μπλανς και ο ρεαλιστής Στάνλεϊ: δύο κόσμοι τελείως διαφορετικοί, δύο πρόσωπα που οδηγούνται σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση...

«...Να σου πω τι θέλω; Μαγεία! Ναι, μαγεία! Αυτό προσπαθώ να δίνω και στους άλλους. Γι αυτό και τους παρουσιάζω πιο όμορφα τα πράγματα. Δεν τους λέω την αλήθεια, αλλά αυτό που θα έπρεπε να είναι αλήθεια!...». (Μπλανς)

Μοναξιά, πάθος, απογοήτευση, όνειρα, αποτυχία, ελπίδα, θάνατος, πόθος, παρανόηση, παραίσθηση, βία, παραφροσύνη, αλήθειες, ψέματα, διαστροφή, ανθρώπινη επαφή είναι λέξεις που διαγράφουν την πορεία των χαρακτήρων του έργου και στιγματίζουν τη ζωή τους. Ένα έργο για τα ψέματα που όλοι μας έχουμε ανάγκη, για να θρέψουμε την ανασφαλή μας ύπαρξη.

Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος, Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Αντώνης Καλογρίδης, Κοστούμια : Κλαιρ Μπρέϊσγουελ, Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, Χορογραφία: Τατιάνα Μύρκου, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Φώτης Κάραλης, Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά, Βοηθός ενδυματολόγου: Παναγιώτης Λαμπριανίδης, Οργάνωση Παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Πέμη Ζούνη (Μπλανς Ντιμπουά), Μάρα Κουκουλά (Λούσυ-Νοσοκόμα), Απόστολος Κρίτσας (Ναύτης-Πάμπλο Γκονζάλες), Γιάννης Παλαμιώτης (Τζόνι), Φώτης Ζήκος (Γιατρός), Θάλεια Σκαρλάτου (Γιούνις Χάμπελ), Ιωάννα Παγιατάκη (Στέλλα Κοβάλσκι), Γιώργος Ζώης (Στιβ Χάμπελ), Βασίλης Μπισμπίκης (Στάνλεϊ Κοβάλσκι), Γιάννης Χαρίσης (Χάρολντ Μίτσελ), Μιχάλης Συριόπουλος (Νέος), Χρύσα Ιωαννίδου (Μεξικάνα). (Περαστικοί-Μνήμες): Ζωή Αλεξούλη, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αναστασία Χαριτίδου, Ευστράτιος Ανούδης, Παύλος Μυρωνίδης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Γιώργος Παυλίδης, Ιούλιος Τζιάτας, Στέλιος Χατζηαδαμίδης.

No comments: