Wednesday, April 23, 2008

Η Σύλβια Πλαθ στο... Μεταξουργείο

Η Σύλβια Πλαθ στο... Μεταξουργείο

«Ο Γυάλινος Κώδων», το μοναδικό μυθιστόρημα της διάσημης Αμερικανίδας ποιήτριας ανεβαίνει, υπό τη μορφή μονολόγου, στο θέατρο Μεταξουργείο (της Άννας Βαγενά) από τις 12 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, για 8 παραστάσεις (Δευτέρα και Τρίτη). Την Έστερ υποδύεται η Αγγελίτα Τσούγκου («Σύγχρονα έργα Νο», «Η κρυφή ερωτική ζωή της Οφηλίας»). Η σκηνοθεσία ανήκει στην ίδια, σε συνεργασία με τη Θεοδώρα Κατσιφή.

Ένα εμμέσως αυτοβιογραφικό έργο, που περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο τις περιπέτειες της δεκαεννιάχρονης Έστερ μέσα σε λίγους επεισοδιακούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ζωή της θα διαγράψει μια επικίνδυνη τροχιά από το φως στο σκοτάδι και πίσω στο φως.

Η ηρωίδα θα γνωρίσει την επιτυχία ως επίδοξη ταλαντούχα συγγραφέας, θα “τακτοποιήσει” προηγούμενες ερωτικές εκκρεμότητες, θα διαβεί τη γραμμή της… αγνότητας, θα παλέψει με την κατάθλιψη που θα την οδηγήσει σε απόπειρα αυτοκτονίας και θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και το γυάλινο κώδωνα που δεν την αφήνει να αναπνεύσει, μέχρι να βγει ξανά στη ζωή, μεταμορφωμένη. Με σαρκασμό, χιούμορ και διεισδυτικότητα, η Σύλβια Πλαθ αγγίζει τα θέματα της κοινωνικής πίεσης, της γυναικείας σεξουαλικότητας, του πρώτου έρωτα, της μητρότητας, της ψυχικής διαταραχής στην Αμερική του ΄50.

No comments: