Monday, April 21, 2008

Εμμανουήλ Ροϊδη «Πάπισσα Ιωάννα» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Η «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροϊδη έρχεται στην Αθήνα. Η παραγωγή του «Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και με τη Μαρία Κατσιαδάκη στον επώνυμο ρόλο θα παίζεται από τις 2 Μαϊου (έως τις 18 Μαϊου) στο θέατρο «Βεάκη». Με το έργο αυτό δίνεται έμφαση στη νεοελληνική γραφή με έναν από τους πλέον διακεκριμένους Ελληνες συγγραφείς.

Στην Αθήνα η Πάπισσα Ιωάννα

Η παράσταση αναδεικνύει το σατιρικό πνεύμα του συγγραφέα, όπου με χιούμορ, αγάπη και κατανόηση των ανθρώπινων αδυναμιών θίγει όχι τη θρησκεία και το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά τον τρόπο που διοικούνταν η εκκλησία κατά την περίοδο του Μεσαίωνα.

Η Πάπισσα Ιωάννα δημοσιεύθηκε το 1866. Ο μύθος της ήταν αρκετά διαδεδομένος και είχε απασχολήσει ιστορικούς και λογοτέχνες, επομένως ο Ροϊδης είχε στη διάθεσή του αρκετά κείμενα για το συγκεκριμένο έργο. Σε αυτό εξιστορείται ο βίος της Ιωάννας, μιας γυναίκας που αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και έφτασε μέχρι το αξίωμα του πάπα.

Το μυθιστόρημα βασίζεται στον μεσαιωνικό θρύλο της Πάπισσας Ιωάννας, σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα βρέθηκε στον θρόνο του Βατικανού κατά τη χρονική περίοδο 855-858. Το μυθιστόρημα θεωρείται το σημαντικότερο από τα έργα του Ροϊδη, το οποίο αφορίστηκε «ως αντιχριστιανικό και κακόηθες» από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο ίδιος ο Ροϊδης διώχτηκε δικαστικά.

Τη διασκευή-σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης, τα σκηνικά η Ερση Δρίνη, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τη μουσική ο Ευγένιος Βούλγαρης. Εκτός από τη Μαρία Κατσιαδάκη που κρατά τον βασικό ρόλο, παίζουν οι Αρης Τρουπάκης, Χρήστος Μαλάκης, Μαριάνθη Φωτάκη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αλέξανδρος Τσακίρης, Χριστίνα Κουλουμπή. Συμμετέχουν επίσης οι Λευτέρης Παπακώστας και Γιώργος Μάρκου.

  • «Πάπισσα Ιωάννα» χωρίς παρεμβάσεις. Θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου από τον Σωτήρη Χατζάκη και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με τη Μαρία Κατσιαδάκη, στο Θέατρο Βεάκη. Με τη γλώσσα του Εμμανουήλ Ροΐδη σε πρώτο πλάνο, η παράσταση έρχεται στην Αθήνα από τις 2 Μαΐου.

No comments: