Tuesday, November 13, 2007

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ KAI ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ



Ο «Προμηθέας Δεσμώτης», ανοίγει τον κύκλο ερευνητικού πειραματισμού του Εθνικού Θεάτρου γύρω από το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο. Η τραγωδία θα παιχτεί (από 15/1) στη Νέα Σκηνή (στεγάζεται στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»), σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Eρσης Δρίνη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Αρβανίτης (Προμηθέας) και Λυδία Φωτοπούλου (Ιώ). Παίζουν επίσης: Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου. Χορός: Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Ελένη Βεργέτη, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Ζέκερη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Μελίνα Ιορδανίδου, Σύλβια Κατσαρού κ.ά.

Το «αμάρτημα» του Προμηθέα, να δώσει τη φωτιά στους θνητούς και να γίνει ο δάσκαλος όλων των ανθρώπινων τεχνών, τιμωρείται ανελέητα από τον Δία, τον εξουσιαστή ανθρώπων και θεών. Ο Αισχύλος αποτυπώνει στη μνήμη των ανθρώπων το πρόσωπο του Προμηθέα ως αιώνιο σύμβολο του ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται την τυραννική εξουσία.

Η σκηνοθεσία επικεντρώνεται «...στο θέμα της "προόδου". Κατά πόσο, δηλαδή, τα δώρα του Προμηθέα στον άνθρωπο, ευεργέτημα που οδήγησε στην εξέλιξη του πολιτισμού, έφεραν την ανθρώπινη φύση σε μια μορφή ευημερίας που αποθεώνει την τεχνογνωσία ή την εγκλώβισαν σε μια άνευ όρων υπηρεσία της τεχνολογικής κατασκευής».

No comments: