Tuesday, November 13, 2007

ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ;


Θα αποσπάσω ένα κείμενο από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΔΡΩΜΕΝΑ που αναφέρεται στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, με τίτλο: "Μήπως κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν;"

«Χάνεται άλλη μια χρηματοδότηση για το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης. Θάψτε το να σωθεί! Το Υπουργείο Πολιτισμού απέσυρε την αίτηση ένταξής του στο Γ΄ ΚΠΣ…». Το διαβάσαμε σε μια τοπική επαρχιακή εφημερίδα, τα «Νέα της Μεγαλόπολης», για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι ο αθηναϊκός Τύπος ασχολείται με την κοιλιά του και δεν κοιτάζει παραπέρα. Στη συγκεκριμένη εφημερίδα έχουμε διαβάσει κι άλλη φορά ζητήματα σχετικά με το θέατρο της Μεγαλόπολης, πράγμα που δείχνει ότι η ευαισθησία δεν είναι προνόμιο των καρεκλοκενταύρων της πρωτεύουσας. Ο διευθυντής των «Νέων της Μεγαλόπολης», ο Κώστας Φίλανδρος δικαίωσε την αποστολή της εφημερίδας του και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μνημεία της αρκαδικής γης. Βεβαίως, θα αναγνωρίσουμε και την πρωτοβουλία της Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό. Παραθέτουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας και την επιστολή της ΤΕΔΚΑ:
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους χιλιάδες Μεγαλοπολίτες η για μια ακόμη φορά απένταξη του έργου αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, από τα Κοινοτικά Προγράμματα, και εν προκειμένω από το Γ΄ ΚΠΣ. Πάνω από μια δεκαετία, το έργο εντάσσεται και απεντάσσεται. Δημιουργούνται επιτροπές, συντάσσονται μελέτες (Κάγιερ) που «αραχνιάζουν» και χρειάζονται επικαιροποίηση, υπογράφονται αποφάσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται (πρόσφατα η υπ’ αριθμ. Φ39/19666/845/2.3.2006 απόφαση του σημερινού υπουργού κ. Βουλγαράκη).
Όμως, κάποιο «αόρατο χέρι», πάντα σταματά το έργο. Καθαρός εμπαιγμός, τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις! Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, το «μέγιστον της αρχαιότητος» παραμένει κλειστό και κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή! Εκτός από το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, απεντάσσονται το Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων στο Μερκοβούνι, το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης και το θέατρο της Μαντινείας. Για «εμπάθεια στελεχών της Κυβέρνησης εναντίον της Αρκαδίας» καταγγέλλει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας (ΤΕΔΚΑ), με επιστολή που έστειλε, στις 22/2, στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή:
«Κύριε πρόεδρε, Με μεγάλη πικρία συνειδητοποιούμε και επικρίνουμε εντονότατα το Υπουργείο Πολιτισμού για την μη χρηματοδότηση των έργων στην Αρκαδία, στο χώρο του πολιτισμού. Σημαντικότατες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είχαν δρομολογηθεί από την έναρξη της θητείας της Κυβέρνησής σας, βρίσκονται πλέον στο κενό και το χειρότερο, όπως πληροφορούμεθα, είναι ότι μεθοδεύονται σταδιακά ενέργειες για τη ματαίωσή τους.

Διαμαρτυρόμαστε κ. Πρόεδρε γιατί απέσυραν την αίτηση προς χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ του Κέντρου Συντήρησης Αρχαιοτήτων στο Μερκοβούνι Τριπόλεως. Ματαιώνονται ακόμα και τα πολιτιστικά έργα χαμηλού μεν προϋπολογισμού αλλά ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή της Αρκαδίας, Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, θέατρο Μαντινείας και θέατρο Μεγαλοπόλεως.

Θα θέλαμε λοιπόν να σας επιστήσουμε την προσοχή διότι ο λαός της Αρκαδίας δεν ανέχεται μικρότητες και εμπάθειες κάποιων στελεχών μας που για καθαρά προσωπικούς λόγους μεθοδεύουν την επιστροφή της περιοχής σε καταστάσεις πενίας και οπισθοδρόμησης.Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, να επιληφθείτε της καταστάσεως και να επέμβετε προσωπικά για τη διευθέτηση και τη συνέχιση των έργων στο χώρο του πολιτισμού στην Αρκαδία».
Μετά από αυτά, και προφανώς για να μετριάσει τις εναντίον του αντιδράσεις, ο κ. Βουλγαράκης ζήτησε τη δέσμευση της ΔΕΗ «ότι θα προστατεύσει και θα φροντίσει για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής Μεγαλόπολης». Και τούτο, ως προϋπόθεση για την έγκριση και εγκατάσταση συστήματος υγρών αποβλήτων στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Και ήρθε ο Νομάρχης κ. Δημ. Κωνσταντόπουλος να «εκφράζει την ευγνωμοσύνη του
για την πιο πάνω απόφαση», αντί να καταγγείλει και αυτός τον κ. Βουλγαράκη, που θάβει τον πολιτισμό της Αρκαδίας. [σσ. Στο μεταξύ άλλαξε κι ο υπουργός Πολιτισμού και τώρα είναι ο κ. Λιάπης)

No comments: