Tuesday, November 13, 2007

«ΕΡΗΜΟΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ


«Ερημος» σε παγκόσμια πρώτη στο θέατρο Αττις

Την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Άττις παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Ιταλού συγγραφέα Κάρλο Μίκελστετερ, Έρημος. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση αποσπασμάτων από τη φιλοσοφική πραγματεία του Κάρλο Μίκελστετερ, Πειθώ και Ρητορική. Ο Κάρλο Μίκελστετερ γεννήθηκε στη Γκορίτσια της Ιταλίας το 1887 και αυτοκτόνησε το 1910, στα 23 του χρόνια, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πραγματείας Πειθώ και Ρητορική. Πάνω στο έργο του έχουν γράψει δοκίμια πολλοί φιλόσοφοι, όπως ο Κλαούντιο Μάγκρις, ο Μάσιμο Κατσιάρι, η Ροσάνα Ροσάντα.

Η παράσταση στο Θέατρο Άττις είναι η πρώτη ερμηνευτική εκδοχή του κειμένου, που στη συνέχεια θα αναπτυχθεί στη Ρώμη και στη Μόντενα με τη συμμετοχή δωδεκαμελούς χορού γερόντων. Στην παράσταση της πρώτης ερμηνευτικής εκδοχής του κειμένου, στο κέντρο του άδειου σκηνικού χώρου βρίσκεται ένας μόνο ηθοποιός, το σώμα του οποίου μεταμορφώνεται σε πολυρυθμική μηχανή που μάχεται με τις στοιχειώδεις δυνάμεις της φύσης, όπως αυτή της βαρύτητας. Στο βλέμμα του μια ανεξερεύνητη απόσταση, ο νους του χαμένος κάπου αλλού, απ όπου πηγάζουν άπιαστα οράματα, αποσπάσματα από ιστορίες, βίαιες βλασφημίες, εκφράσεις μιας φωνής απελπισμένης και καθαρής στην προσπάθειά της να φτιάξει τον λαβύρινθο στον οποίο χάνεται, σε μια περιπέτεια της σκέψης συνταρακτικής έντασης.

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος υπογράφει τη διδασκαλία ενώ τη μετάφραση η Φλώρα Κονταράτου. Τον βασικό ρόλο στην «Έρημο» ερμηνεύει ο σημαντικός Ιταλός πρωταγωνιστής Πάολο Μουζίο, ο οποίος έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως ο Λούκα Ρονκόνι, ο Μάσιμο Κάστρι, ο Ειμούντας Νεκρόσιους, ο Άλντο Τριόνφο, ερμηνεύοντας μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου δραματολογίου. Ο Πάολο Μουζίο συνεργάστηκε με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο το 1994 στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Άττις (Λεωνίδου 7, 10437 Αθήνα. Τηλ. 210 52.26.260, fax. 210 52.24.422, e-mail attis@otenet.gr ), από τις 14 ως τις 23 Νοεμβρίου. (Ημερησία, 12/11/2007)

No comments: